Afbeelding
Foto: Henk Hommes

Resten van Middeleeuws kasteel en slotgracht

Historie Castricum

Aan de Doodweg in Castricum is donderdag 15 maart aangetoond, dat er in de bodem nog restanten zijn van een vierkante structuur van een grachtenstelsel van een vroeger aanwezig kasteel. Joep Orbons van ArcheoPro heeft op 15 maart hier nader onderzoek naar gedaan met een magnetische weerstandsmeter.

De gemeente werd over de mogelijke archeologische resten getipt door de Castricumse amateurhistoricus Hans van Weenen. Een professioneel bureauonderzoek van archeoloog Menno Dijkstra overtuigde het college van het belang van de locatie, waarop de gemeente besloot een nader onderzoek te financieren.

Burcht met slotgracht

Het uitgevoerde onderzoek van vandaag wees uit dat er inderdaad op deze plaats een kasteel heeft gestaan: een klein formaat kasteel (burcht) met een slotgracht. Binnen het aangetroffen grachtenstelsel werden door ArcheoPro meer gedetailleerde inmetingen gedaan, omdat daar structuren te verwachten zijn die met de indeling van het kasteelterrein te maken hebben. De uitslag hiervan wordt binnen enkele dagen verwacht. De resten zullen niet worden opgegraven.

Verrassing

De omgeving staat bekend om zijn archeologische waarden, maar niemand had gedacht dat op dit terrein ten zuiden van de Breedeweg/Doodweg, langs de spoorlijn, waarop dagelijks de studenten van het Bonhoeffercollege uitkijken, een Middeleeuws kasteel is geweest.

Bij het onderzoek waren Hans van Weenen, wethouder Marcel Steeman en gemeentelijk archeologie-adviseur Silke Lange aanwezig

Bron: gemeente Castricum

Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 10 uur geleden
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36 1
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40
De Hoep is weer open.
De Hoep ontwaakt uit winterslaap 12 apr, 09:34