Een bijzondere fresco met
het kruis uit de 14de eeuw
Een bijzondere fresco met het kruis uit de 14de eeuw Foto: aangeleverd

Iconen en kunst rond Pasen

Cultuur Castricum

CASTRICUM - Op zondag 19 maart om 16.00 uur organiseert Stichting De Witte Duif Castricum in de Dorpskerk een presentatie over kunst en iconen. Johan Maat geeft dan een inkijkje in de spiritualiteit achter iconen en de mystiek van Oosters Christendom. De sfeer daarvan komt dichterbij door luistermomenten met Slavisch-Byzantijnse zang. 

Iconen worden vaak ‘vensters op de hemel’ genoemd omdat ze de toeschouwer een blik gunnen op het diepere mysterie achter mens en wereld. Wanneer je een oosters georiënteerde kerk binnengaat, dan voel je de gewijde ruimte. Overal iconen, overal kleuren, brandende olielampjes. De sfeer is verstillend, sereen en familiair. Het voelt als een warm thuis. 

In de presentatie staan iconen centraal waarin elementen van het paasverhaal uit de christelijke kerk te herkennen zijn. Het paasverhaal vertelt het lijden van Jezus, zijn dood en opstanding uit de dood. Oosterse en westerse kunst leggen verschillende accenten bij het verbeelden van dit paasverhaal. Zo ligt bijvoorbeeld in het Westen de nadruk op het lijden en in het Oosten op schoonheid. 

Je zult op 19 maart ook bijzondere fresco’s zien uit de beroemde kloosters Studenica in Servië en Dècani in Kosovo met soms merkwaardige details. Zo zien we dat Christus zelf via een ladder het kruis beklimt. Voor ons is dat vreemd, maar het past bij liederen die in de Oosterse kerk al meer dan 1000 jaar worden gezongen. 

In de prachtig gekleurde, oosterse iconen en ook in de liedteksten van de muziek die je hoort klinkt al veel door van de betekenis van Pasen. Iconen, teksten en muziek bepalen ons bij het Mysterie van leven. Ieder mens is zelf icoon van dat mysterie en kan groeien in kracht en schoonheid. 

De presentatie begint om 16.00 uur en zal ongeveer anderhalf uur duren waarbij er gelegenheid is om vragen te stellen. Na afloop is er ruimte om samen wat te drinken en te eten. Voor soep en drank wordt gezorgd en het eten dat ieder heeft meegenomen wordt gedeeld. Iedereen is van harte welkom, de toegang is gratis. 

Afbeelding
Oproep politie in verband met gevonden geld 1 uur geleden
Afbeelding
Maak impact en ontdek je talenten 5 uur geleden
Afbeelding
Donateursconcert Emergo 19 uur geleden
Afbeelding
Is het strand meer dan een bak zand? 21 uur geleden
Afbeelding
WerkgeversServicepunt NHN en Albert Heijn werken samen aan inclusiviteit gisteren
Afbeelding
JPTeens speelt Beauty and the Beast 27 mrt., 08:01
Afbeelding
Tijdens Girls' Day opent TenneT de deuren voor de powervrouwen van morgen 26 mrt., 19:01
Afbeelding
Vincent Beentjes uit Castricum drijfnat naar overwinning 26 mrt., 15:50
Afbeelding
Ruim 3.100 pakken koffie voor de Voedselbank! 26 mrt., 11:54
Afbeelding
Rijksweg Limmen gaat op de schop vanaf 27 maart 26 mrt., 08:00
Afbeelding
De zomertijd komt eraan 25 mrt., 19:00
Afbeelding
Maak het oplichters niet te makkelijk 25 mrt., 15:52