Afbeelding
Foto: Michel van Noort

Kolibries in de Tuin van Kapitein Rommel

Cultuur Castricum

CASTRICUM - Een bijzondere collectie aquarellen zijn tot en met 10 november te zien in de Tuin van Kapitein Rommel. Michel van Noort uit Castricum heeft deze gemaakt. Michel is bioloog en docent biologie. In zijn vrije tijd gaat hij veel de natuur in om te vogelen, ook in het buitenland dus.

“Voor mij is het één geheel, de natuur in, vogels fotograferen, thuis in mijn bescheiden werkkamer tekenen en schilderen. En ik lees natuurlijk ook veel over vogels,” aldus Michel. Afgelopen zomer is hij in Panamá en Colombia geweest. In Colombia heeft Michel gewoond en gewerkt; hij komt er al sinds jaar en dag. Ook dit keer is hij weer het veld in geweest om kolbries te zoeken en te fotograferen. Niet altijd een gemakkelijke klus. Er is veel geduld voor nodig. “Maar kolibries hebben vaak wel een vaste route langs bloemen,” vertelt hij. “En dan zit ik op een stoel of krukje te wachten in de moordende hitte soms aangevallen door een horde muggen, mijn camera gereed om af te drukken.”

Kolibries zijn de enige vogels ter wereld die achteruit kunnen vliegen. Het zijn ook de enige vogels die zwevend voor bloemen nectar zuigen en dan ook onwetend stuifmeel van die bloem meenemen naar de stamper van een andere bloem van die plant. Ze zorgen dus voor bestuiving. De grootste uitdaging was om enkele soorten in aquarel af te beelden. “Ik ben geen echte aquarellist. Olieverf is meer mijn medium, maar het is voldoende gelukt om te kunnen laten zien,” vindt Michel. Of dat zo is, kun je zelf gaan zien. De Tuin van Rommel is te vinden tegenover het station in Castricum.

Afbeelding
Leerlingen fleuren het schoolplein op 7 uur geleden
Afbeelding
Gemeente roept inwoners op om samen het kerstdiner te delen 13 uur geleden
Afbeelding
Provincialeweg Castricum-Uitgeest afgesloten 30 nov., 15:02
Afbeelding
Aangepaste openingstijden receptie gemeentehuis 30 nov., 09:46
Afbeelding
Pont Akersloot tijdelijk uit de vaart, vervangende pont voor fietsers en voetgangers 29 nov., 13:55
Afbeelding
Turnster DOS naar District! 29 nov., 09:07
Afbeelding
Zilveren Schoolkantine Schaal voor Jac. P. Thijsse College 28 nov., 15:04
Afbeelding
Wetenschappelijke archeologische kennis over eerste 1000 jaar van Noord-Holland bijeengebracht in 'Noord-Holland in het eerste millennium' 28 nov., 12:00
Afbeelding
Vrijwilligers: Castricum is blij met jullie 27 nov., 15:16
Afbeelding
Castricumse Rugby Club boekt solide overwinning 27 nov., 11:06
Afbeelding
Ar Keltia in Vredeburg te Limmen 26 nov., 11:35
Afbeelding
Michel Agterberg pakt zwaarbevochten zege 25 nov., 14:42