Auteur Suzanne Voets
Auteur Suzanne Voets Foto: Anke van der Meer

De Toverlantaarn: Een blik op de literatuur van de 19e eeuw

Cultuur Castricum

CASTRICUM - Op dinsdag 20 september nemen Suzanne Voets en Simon Mulder je  mee in hun onderzoek naar de literatuur van de 19e eeuw. In de bibliotheek in Castricum leiden ze je aan de hand van hun eigen boeken en hun favoriete gedichten en verhalen uit die periode langs het veranderende landschap van Nederland. Technologische vooruitgang, de discussie over wat de Nederlander definieert, het verdwijnen van godsdienstigheid en de zoektocht naar nieuwe zingeving, de generatiestrijd en de vraag of maatschappelijk engagement thuishoort in de kunst.

Dit alles met de mild-ironische blik van Nicolaas Beets, de schrijver van de Camera Obscura, die voor Suzanne Voets de inspiratie was voor haar debuut De Toverlantaarn. Suzanne projecteert het beeld van de eerste helft van de 19e eeuw, met onder andere bulderverzen van J.F. Helmers, hatemail aan Willem Bilderdijk en spotternij van Beets. Simon Mulder, belicht onder andere de tragisch jonggestorven Jacques Perk, de hilarische afrekening van Willem Kloos en Albert Verwey met de vorige generatie, en de zinnelijke liefdesgedichten van Herman Gorter. 
 
Suzanne Voets
Suzanne Voets studeert Nederlands in Nijmegen en won de profielwerkstukwedstrijd Nederlands 2020 en het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2021. Ze schreef de op Beets’ Camera Obscura geïnspireerde verhalenbundel De Toverlantaarn en werd daarmee de jongste debutant ooit bij De Arbeiderspers.
 
Simon Mulder
Simon Mulder is docent klassieke talen, dichter, voordrachtskunstenaar, bloemlezer bij Uitgeverij HetMoet. Hij is ook redacteur bij de literaire tijdschriften Arabesken en Armada. Daarnaast is hij artistiek leider van collectief Het Feest der Poëzie, waarmee hij literair-muzikale voorstellingen organiseert.
 
Aanmelden
Geïnteresseerd? De lezing start om 19.30 uur in de bibliotheek in Castricum, Geesterduinweg 1. De toegang bedraagt € 5,00 voor leden van de bibliotheek en leeskringleden, niet-leden betalen € 7,50 (inclusief koffie of thee). Aanmelden voor de lezing kan via www.bknw.nl/agenda

Afbeelding
Kennismaken met een sport via JouwSportPas 1 uur geleden
Afbeelding
Samen2 Maatjesvrijwilliger: Verbinden en Ondersteunen 5 uur geleden
Afbeelding
Nomineren Erfgoedvrijwilligersprijs 2023 22 uur geleden
Afbeelding
Muziektuinen Festival goed bezocht video gisteren
Afbeelding
Superweekend bij Castricumse Rugbyclub 21 sep., 09:02
Afbeelding
37e AMAK-loop op 24 september 20 sep., 18:59 1
Afbeelding
Ontmoet event in sporthal de Enterij in Limmen 20 sep., 15:54
Afbeelding
Wereld Alzheimer Dag 20 sep., 12:01
Afbeelding
N203 ook dicht in nacht van 20-21 september 20 sep., 07:59
Afbeelding
Bijeenkomst over fietsverkeersregels in Castricum 19 sep., 19:01
Afbeelding
Schaakvereniging Vredeburg weer van start 19 sep., 15:43
Afbeelding
Kom gezellig buiten spelen! 19 sep., 12:01