Afbeelding
Foto: aangeleverd

Het Gemaal 1879 weer open met een expositie

Cultuur Akersloot

AKERSLOOT - Na een gedwongen sluiting vanwege corona kan Gemaal 1879 in Akersloot zijn deuren weer openen. Normaal gebeurt dat in april met een eerste expositie, maar die moest door de omstandigheden worden verschoven naar het volgende seizoen. Als tweede expositie gedurende de zondagen van de maanden juni en juli staat gepland “De Gezusters”.

De zussen Nel Kaandorp-Bakkum en Tiny van der Velden-Bakkum vormen samen dat duo. Zij maken, na aanvankelijk keramiek gemaakt te hebben, glasfusing objecten. Dit is een techniek waarbij glas van verschillende kleuren aan elkaar wordt gesmolten. Deze techniek dient heel zorgvuldig te worden uitgevoerd. Van belang is dat glas met gelijke eigenschappen wordt gebruikt om te voorkomen dat ten gevolge van verhitting en later afkoeling spanningen in het glas optreden die tot breuk kunnen leiden. Voor het maken van sommige objecten wordt gebruik gemaakt van de Sandmoldingtechniek, dat wil zeggen dat de samensmelting tot stand komt met gebruikmaking van een mal die zorgt voor de definitieve vorm. De kunstwerken van De Gezusters hebben een uitbundige uitstraling. 

Lees ook: Glaskunstwerk Corneliusparochie onthuld

Een bezoek aan het gemaal kan onder de voorwaarden die de pandemie ons oplegt, een bezoek aan het gemaal is daardoor veilig. Uiteraard wordt soms gedoseerd toegang verleend als er meerdere bezoekers zijn, maar even wachten is bij het Gemaal nooit een vervelende tijdspassering. Voor belangstellenden wordt ook het mechaniek van de pompinstallatie getoond en in werking gesteld. Op de bovenverdieping geven vrijwilligers van de Stichting Oer-IJ informatie over het bijzondere landschap waarin het Gemaal staat.

Deze tentoonstelling loopt tot en met 25 juli, waarna in augustus en september een andere expositie zal worden gepresenteerd. Het Gemaal is geopend op zondagen van 13.30 tot 16.30 uur en verder op afspraak, zie daarvoor de website: www.gemaal1879.nl. Het adres Fielkerweg 4, Klein Dorregeest, Akersloot.