Afbeelding
Foto: aangeleverd

Lezing Lilian de Bruijn bij Laan

Cultuur Castricum

De Castricumse Lilian de Bruijn geeft zondagmiddag 29 september om 14.00 uur bij Boekhandel Laan een lezing over haar boek; 'Ik kreeg mijn vader niet dood. Het roekeloze bestaan van een kampoverlevende'. De entree is gratis en de Boekproeverij is open.

Over het boek: Het woord 'Engelandvaarder' zal bij veel mensen het beeld oproepen van een frisse jonge held als Erik Hazelhoff, de Soldaat van Oranje. Maar de meesten van deze avonturiers verongelukten onderweg, werden door de Duitsers opgepakt en geexecuteerd of kwamen in een concentratiekamp terecht. Dat laatste overkwam Ton de Bruijn, de hoofdpersoon van dit boek. Hij overleefde Dachau, Buchenwald en de dodenmarsen. Na de oorlog bouwde hij een leven op als succesvol zakenman, maar het verleden bleef hem achtervolgen. Zijn zaak ging failliet, hij verliet tot twee keer toe een gezin, raakte verzeild in de Amsterdamse onderwereld van de jaren zeventig en werd uiteindelijk aan zijn lot overgelaten. 'Een schrijnend boek over een dochter die gezien wil worden door een ongrijpbare vader. Lilian de Bruijn schetst een prachtig tijdsbeeld en brengt, onder meer door de historische dagboekpassages, de personages en hun angsten en verlangens op indrukwekkende wijze dichtbij. Een persoonlijke zoektocht die leest als een roman. - Marjolijn de Cocq, hoofd boeken van Het Parool 'Engelandvaarder, kampoverlevende, hasjsmokkelaar. In dit overrompelende boek reconstrueert Lilian de Bruijn het levensverhaal van een ontspoorde oorlogsheld: haar vader.

Schrijfster Lilian de Bruijn woont sinds 2006 in Castricum. Zij reconstrueerde het levensverhaal van haar vader die tijdens de oorlog naar Engeland probeerde te komen maar in plaats daarvan in de hel van de Duitse concentratiekampen terechtkwam. Voor  was hij een mythisch figuur, een onbereikbare held, die haar en haar moeder verlaten had. Door het schrijven van het boek heeft zij hem beter leren begrijpen. Het is nu aan de lezer om ook beter te snappen hoe iemand met een kampverleden zich na de oorlog staande hield in die nieuwe burgermaatschappij.

Afbeelding
Ga mee op ontdekkingstocht op het strand van Castricum 5 uur geleden
Judith Hollenberg en Hein Dil vertellen over de lokale geschiedenis tijdens een ommetje vanuit het Museumgemaal 1879 in Akersloot
Oer-IJ ommetje Akersloot 30 apr, 10:00
Deze toppers fietsen 800 kilometer in vijf dagen.
Rugby'ers CasRC stappen op fiets om geld in te zamelen voor jeugdprojecten 28 apr, 11:52
V.l.n.r.: Dhr. Ad Hopman, Dhr. Willem Pool, Mevr. Gerda van Buren, Burgemeester Ben Tap, Mevr. Gerda Burgering, Dhr. Cor Enthoven, Dhr. Hein Poel, Mevr. Yvonne Brouwer en Dhr. Peter Min.
Acht Koninklijke Onderscheidingen in Castricum 26 apr, 13:37
Er wordt ook veel gebroed in het gebied, o.a. door de kievit.
Een rondleiding langs unieke natuur van Stichting de Hooge Weide 26 apr, 10:51
Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 23 apr, 13:15
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47