Wethouder Valentijn Brouwer naast Koen en Hein Dil.
Wethouder Valentijn Brouwer naast Koen en Hein Dil. Foto: aangeleverd

Levend erfgoed: wethouder bezoekt visbedrijf Dilvis in Akersloot

Algemeen Akersloot

AKERSLOOT - In het weekend van 9 en 10 september vinden weer de Open Monumentendagen plaats in Castricum. Het thema is dit jaar ‘Levend erfgoed’. Niet alleen gebouwen zijn namelijk erfgoed, ook gebruiken, rituelen, vieringen en ambachten kunnen erfgoedwaarde hebben. Geïnteresseerden worden uitgenodigd om in dat weekend te komen kijken en luisteren naar verhalen, ambachten en monumenten. Veel deuren staan dan open. 

In het kader van de Open Monumentendagen, bezocht wethouder Valentijn Brouwer maandagochtend 4 september met een aantal bevlogen erfgoedvrijwilligers Dilvis in Akersloot.

Ambacht als levend erfgoed
Het thema van de Open Monumentendag is dit jaar ‘Levend Erfgoed’. Ambachten behoren tot dit thema. Het familiebedrijf Dilvis, dat al meer dan 150 jaar bestaat, is een ambachtelijk visbedrijf dat het visrecht op het Alkmaardermeer bezit. Het bedrijf gebruikt traditionele technieken - zoals het vissen op paling en het roken op eikenhout – ; kennis die al generaties doorgegeven wordt.

Ambacht gaat verder dan roken
Koen en Hein Dil leiden de bezoekers langs diverse onderdelen van het bedrijf – de historische zwartgeteerde boetschuur, waar al honderden uren lang vissers netten hebben geboet, de bassins met paling, en natuurlijk de rokerij. Het wordt goed duidelijk dat het ambacht van het familiebedrijf verder gaat dan alleen het roken. Het gaat ook om het samen optrekken met de natuur, het herkennen van het weer, en de zorg voor het Alkmaardermeer. Hein Dil: “Niet veel mensen weten dit, maar het Alkmaardermeer is ook een monument, namelijk een aardkundig monument. De contouren van het meer bestaan al sinds de Middeleeuwen.” Het bedrijf vist duurzaam, met aandacht voor de ecologie van het meer.

Valentijn Brouwer, naast wethouder erfgoed ook wethouder duurzaamheid, interesseert zich met name in dat laatste en vraagt naar de veranderingen in de visstand. Geen één jaar blijkt hetzelfde. Duurzaam vissen blijkt het beste, voor het bedrijf én voor de natuur.

Rijk programma
Verschillende monumenten in onze gemeente openen hun deuren op 9 en 10 september. Daarnaast vinden er interessante activiteiten plaats. Bijzonder is de open expositie in de dienstwoning op landgoed Duin en Bosch, met een optreden van Villa Rosie. De Hof van Kijkuit is ook geopend, het jachthuis in het bos dat tot 1983 bewoond werd door de Jonkheer Gevers. Verder is de Langhuisstolp aan de Breedeweg de moeite waard. Langhuisstolpen zijn een groep van stolpboerderijen die behoren tot de oudste gebouwen uit onze regio. In de Duynkant, het verenigingsgebouw van Oud-Castricum aan de Geversweg, is de expositie ‘Monumentaal landschap’ te bewonderen en wordt het bezoek uitgenodigd om verder te denken over wat wij willen bewaren als erfgoed voor de toekomst; niet alleen gebouwen en kunststukken, maar ook landschap is het beschermen waard.

Programma digitaal en geprint
Ook de historie van Castricum beleven? Het programma voor de Open Monumentendag is digitaal te vinden op www.castricum.nl/monumentendagen, of in een geprinte versie, die af te halen is in het gemeentehuis, bibliotheken en historische musea. De printversie is ook tijdens de Open Monumentendagen op te halen bij de deelnemende monumenten.

Afbeelding
Provincialeweg Castricum-Uitgeest afgesloten 10 uur geleden
Afbeelding
Aangepaste openingstijden receptie gemeentehuis 16 uur geleden
Afbeelding
Pont Akersloot tijdelijk uit de vaart, vervangende pont voor fietsers en voetgangers 29 nov., 13:55
Afbeelding
Turnster DOS naar District! 29 nov., 09:07
Afbeelding
Zilveren Schoolkantine Schaal voor Jac. P. Thijsse College 28 nov., 15:04
Afbeelding
Wetenschappelijke archeologische kennis over eerste 1000 jaar van Noord-Holland bijeengebracht in 'Noord-Holland in het eerste millennium' 28 nov., 12:00
Afbeelding
Vrijwilligers: Castricum is blij met jullie 27 nov., 15:16
Afbeelding
Castricumse Rugby Club boekt solide overwinning 27 nov., 11:06
Afbeelding
Ar Keltia in Vredeburg te Limmen 26 nov., 11:35
Afbeelding
Michel Agterberg pakt zwaarbevochten zege 25 nov., 14:42
Afbeelding
Feestelijke opening Kerstdorp van Ron de Boer 25 nov., 09:30
Afbeelding
Gemeente Castricum organiseert cursus 'Politiek Actief' 24 nov., 16:30