Heb jij de melding ontvangen?
Heb jij de melding ontvangen? Foto: aangeleverd

Ontving jij het NL-Alert testbericht?

Algemeen Regio

REGIO - Maandag 5 juni rond 12.00 uur stuurde de overheid een NL-Alert testbericht uit. Hierdoor ervaar je hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Ken je mensen die het testbericht niet ontvingen? Bijvoorbeeld omdat hun mobiele telefoon uitstond? Misschien kan je afspreken dat jij hen waarschuwt wanneer je een NL-Alert ontvangt. Zo weten zij ook wat er aan de hand is en wat zij moeten doen bij een noodsituatie. 

Het alarmmiddel NL-Alert waarschuwt en informeert je bij noodsituaties. Ontvang je een NL-Alert? Lees dan meteen het bericht, kom in actie en informeer anderen. Je ontvangt NL-Alert op je mobiele telefoon. Om NL-Alert te ontvangen moet je telefoon opgeladen zijn en aanstaan. Je hoeft verder niets in te stellen. Als je een NL-Alert binnenkrijgt, hoor je een doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal berichtje. Je ziet het NL-Alert gelijk op het beginscherm van je mobiele telefoon. 

Maak afspraken met mensen uit je omgeving
Ken jij mensen van wie je weet dat zij geen mobiele telefoon hebben? Of hun mobiel soms uitzetten? Dan is het handig om te bespreken hoe zij willen horen dat er een noodsituatie is. Misschien kan je afspreken dat jij hen via de vaste telefoon belt. Zo heeft iedereen direct informatie bij een noodsituatie. Dat is wel zo veilig.

Zo werkt NL-Alert
Tijdens een noodsituatie bepaalt de lokale veiligheidsregio in welk gebied het NL-Alert wordt uitgezonden. Dit hangt af van wat er aan de hand is. En van de omstandigheden, zoals bijvoorbeeld de wind. Want zelfs als je kilometers verderop woont, kan een gevaarlijke rookwolk met giftige stoffen ook jouw woonplaats bereiken. Ben je verbonden met een zendmast die bereik heeft in het getroffen gebied? Dan ontvang je het NL-Alert.

NL-Alert is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Je ontvangt NL-Alert ook als er een storing is van het mobiele netwerk of wanneer dat overbelast is.

Twee keer per jaar een testbericht
Op de eerste maandag in juni en december stuurt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit. In het bericht wordt duidelijk aangegeven dat het om een testbericht gaat. En dat je dus niets hoeft te doen. Als je het NL-Alert testbericht krijgt, ontvang je ook een NL-Alert als je in de buurt van een noodsituatie bent. Het volgende NL-Alert testbericht ontvang je op maandag 4 december 2023 rond 12.00 uur.

Afbeelding
Regels voor het vliegen met een drone 8 uur geleden 3
Afbeelding
Paddenstoelenwandeltocht 11 uur geleden
Afbeelding
Is uw sloot al schoon? 14 uur geleden
Afbeelding
Politieberichten met o.a. kamperen op dak Kustlijn 17 uur geleden
Afbeelding
Inzamelactie oude mobieltjes en tablets voor Opkikker 1 okt., 16:45
Afbeelding
Dave van Kuilenburg afgetekend de sterkste mountainbiker 1 okt., 14:01
Afbeelding
Peutercafé Limmen viert één jaar van ontdekken, spelen en groeien 1 okt., 11:01
Afbeelding
Geen treinen tussen Uitgeest en Alkmaar 1 okt., 09:40
Afbeelding
'Bij mij thuis' Kinderboekenweek 2023 1 okt., 08:01
Afbeelding
Webinar 'in gesprek met jouw kind over alcohol en drugs' 30 sep., 19:05
Afbeelding
Dankzij tegel-ophaalservice zorgeloos vergroenen 30 sep., 15:58
Afbeelding
21 sollicitanten voor de functie van burgemeester 30 sep., 12:00