Afbeelding
Foto: www.noord-holland.nl

Natuurnetwerk Nederland versterkt natuur in Zanderij Noord

Algemeen Castricum

CASTRICUM - Gedeputeerde Staten (GS) gingen 30 mei 2023 akkoord met het toevoegen van grond in Zanderij Noord aan het Natuurnetwerk Nederland (NNN) als natuurgebied. Dit voorjaar heeft de provincie die grond aangewezen om in het Natuurnetwerk te komen. Door het Natuurnetwerk ontstaat er nieuwe natuur tussen Castricum en de duinen.

Natuurgebied Zanderij Noord
Samen met organisaties en belanghebbenden werkt de provincie aan het ontwikkelen van een Natuurnetwerk. Hiermee werken de provincie, de gemeente Castricum en waterleidingbedrijf PWN aan het ontwikkelen van Zanderij Noord als natuurgebied.

Het NNN helpt de natuur om sterker te worden, zoals het Noord-Hollands Duinreservaat. Ook is het goed voor onze watersystemen, zoals het vasthouden van water tijdens perioden van droogte. Daarnaast is het een gebied waar we kunnen recreëren, zoals wandelen en fietsen. 

Grenzen Natuurnetwerk
Soms is er een aanpassing van de grenzen in het Natuurnetwerk nodig. Het ligt aan de ecologische mogelijkheden in het gebied, of grond binnen of buiten het Natuurnetwerk valt. Als er bijvoorbeeld kansen zijn voor beschermde planten en dieren om zich te verplaatsen en voort te planten, kan het gebied in het Natuurnetwerk komen te liggen. Andersom, als een gebied weinig kansen heeft voor het Natuurnetwerk, kan het besluit zijn dat die grond niet meer in het netwerk valt. Het opnieuw bepalen van de grenzen gebeurt 1 keer per jaar.

Natuurnetwerk Nederland
Het Natuurnetwerk Nederland is belangrijk voor het beschermen van de biodiversiteit en de ecosystemen. Door de natuurverbindingen van het netwerk, kunnen dieren en planten zich verspreiden. Daarnaast draagt het bij aan een duurzame toekomst; waarin mens en natuur in evenwicht kunnen bestaan.

Statencommissie
Tot en met 30 april 2023 kon gereageerd worden op de voorgestelde aanpassingen. Voordat GS de wijzigingen definitief vaststellen, worden die eerst, inclusief de Nota van Beantwoording, naar verwachting in de Statencommissie van 19 juni 2023 besproken. Tijdens die vergadering is inspraak mogelijk. De agenda en de mogelijkheden tot bijwonen en inspraak staan op noord-holland.nl/statencommissies. Naar verwachting stellen GS de aangepaste werkingsgebieden eind juni vast en gelden de grensaanpassingen per 1 juli 2023.

Meer informatie is te vinden op de pagina van de Omgevingsverordening.

Bron en foto: Website Provincie Noord-Holland.

Afbeelding
Regels voor het vliegen met een drone 11 uur geleden 3
Afbeelding
Paddenstoelenwandeltocht 13 uur geleden
Afbeelding
Is uw sloot al schoon? 16 uur geleden
Afbeelding
Politieberichten met o.a. kamperen op dak Kustlijn 19 uur geleden
Afbeelding
Inzamelactie oude mobieltjes en tablets voor Opkikker 1 okt., 16:45
Afbeelding
Dave van Kuilenburg afgetekend de sterkste mountainbiker 1 okt., 14:01
Afbeelding
Peutercafé Limmen viert één jaar van ontdekken, spelen en groeien 1 okt., 11:01
Afbeelding
Geen treinen tussen Uitgeest en Alkmaar 1 okt., 09:40
Afbeelding
'Bij mij thuis' Kinderboekenweek 2023 1 okt., 08:01
Afbeelding
Webinar 'in gesprek met jouw kind over alcohol en drugs' 30 sep., 19:05
Afbeelding
Dankzij tegel-ophaalservice zorgeloos vergroenen 30 sep., 15:58
Afbeelding
21 sollicitanten voor de functie van burgemeester 30 sep., 12:00