Afbeelding
Foto: Fred Peerdeman

Protest Plons Water Natuurlijk

Algemeen Regio

REGIO - ‘Water Natuurlijk’ trotseert de kou en eist maatregelen tegen giftige bestrijdingsmiddelen.  Kandidaten van de grootste Waterschapspartij in Nederland doken zaterdag 11 maart in het enige schone water van het waterschap HHNK.

Met deze duik willen ze laten zien hoe ongerust ze zijn over de waterkwaliteit in Noord-Holland boven Amsterdam. De norm voor bestrijdingsmiddelen wordt in al het oppervlaktewater en grondwater fors overschreden. ”Door het gebruik van bestrijdingsmiddelen vermindert de biodiversiteit wat direct invloed heeft op onze leefomgeving en gezondheid, dat is onze grote zorg,” gaf lijsttrekker Saskia Borgers aan.
Het water in onze regio kent hoge concentraties aan gewasbeschermingsmiddelen, fosfaat en nitraat. Door jarenlang aanpassingen van het peilbeheer, het droogleggen van sloten en het intensief landgebruik met gebruik van vooral kunstmest en gif is de biodiversiteit (het leven van diverse planten en dieren) verminderd en het bodemleven aangetast.

Minister Adema wees een paar weken geleden alle wateren van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier aan als verontreinigd gebied. Van de 51 waterlichamen die het waterschap rijk is, heeft er maar 1 een goede kwaliteit en dat is het stedelijk water van het Park van Luna in Heerhugowaard. In dit water durft ‘Water Natuurlijk’ wel een snoekduik te nemen. Dit water moet een voorbeeldfunctie zijn voor alle andere 50 in Noord-Holland boven Amsterdam. Het kabinet heeft van het waterschap geëist dat in 2027 alle wateren van waterschap HHNK van goede kwaliteit zijn.

Afbeelding
Oproep politie in verband met gevonden geld 2 uur geleden
Afbeelding
Maak impact en ontdek je talenten 6 uur geleden
Afbeelding
Donateursconcert Emergo 20 uur geleden
Afbeelding
Is het strand meer dan een bak zand? 22 uur geleden
Afbeelding
WerkgeversServicepunt NHN en Albert Heijn werken samen aan inclusiviteit 27 mrt., 12:02
Afbeelding
JPTeens speelt Beauty and the Beast 27 mrt., 08:01
Afbeelding
Tijdens Girls' Day opent TenneT de deuren voor de powervrouwen van morgen 26 mrt., 19:01
Afbeelding
Vincent Beentjes uit Castricum drijfnat naar overwinning 26 mrt., 15:50
Afbeelding
Ruim 3.100 pakken koffie voor de Voedselbank! 26 mrt., 11:54
Afbeelding
Rijksweg Limmen gaat op de schop vanaf 27 maart 26 mrt., 08:00
Afbeelding
De zomertijd komt eraan 25 mrt., 19:00
Afbeelding
Maak het oplichters niet te makkelijk 25 mrt., 15:52