Afbeelding
Foto: Freepik.com

Voedselbank IJmond: “Iedereen moet elke dag een warme maaltijd op tafel kunnen zetten”

Algemeen Regio

REGIO - De kosten voor levensonderhoud zijn het afgelopen jaar enorm gestegen. Denk aan de boodschappen en de kosten voor de energie. Helaas zijn de inkomsten niet meegestegen waardoor het steeds vaker voorkomt dat mensen tekortkomen. Ook in de IJmond wonen mensen die door allerlei omstandigheden (tijdelijk) ondersteuning nodig hebben in de vorm van gratis levensmiddelen. De Voedselbank vraagt nu meer dan ooit aandacht hiervoor.

Opening pand Breestraat
Sinds kort is er een nieuw inzamel- en informatiepunt geopend op de Breestraat 41 in Beverwijk. Met deze nieuwe locatie hoopt Voedselbank IJmond Noord beter bereikbaar en zichtbaar te zijn in de regio en mensen die in aanmerking komen voor het gebruik van de Voedselbank te wijzen op deze mogelijkheid.

Inzamelpunt
Alle voedingsmiddelen die houdbaar zijn, zijn van harte welkom.
Er is opslagruimte om de gedoneerde producten in ontvangst te nemen.
Uiteraard is de Voedselbank daar heel blij mee.
Mocht u houdbaar voedsel willen inleveren dan kunt u dit hier doen op werkdagen van 10.00-17.00 uur op bovengenoemde locatie en in de loods aan het Hilbersplein 18 op donderdag.

De aandacht is gericht op voeding en minder op snacks en zoetwaren. De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is de basis voor het samenstellen van het pakket. Naast houdbare voeding worden er ook verse producten aan het pakket toegevoegd. Het doel is om ten minste drie dagen per week te zorgen voor een warme maaltijd naast de boodschappen die de deelnemer zelf doet. Het tegengaan van voedselverspilling is een afgeleide doelstelling. Het pakket bestaat vooral uit voedsel dat ‘over’ is.

Uitgiftepunt
Op vrijdag worden de voedselpakketten, die met veel zorg zijn samengesteld, aan de deelnemers verstrekt. Er zijn vier uitgiftepunten. In Beverwijk, Heemskerk, Castricum en Uitgeest.

Achter elk pakket zijn vele enthousiaste vrijwilligers aan het werk geweest. Samen wordt er wekelijks gezorgd voor ca. 180 pakketten in de regio. De Voedselbank wil meer mensen bereiken die recht hebben op hulp!

Geen pakket zonder traject
Ook voor mensen met een baan of zelfs meerdere banen die getroffen worden maar (nog) niet met de Voedselbank bekend zijn, is het van belang om nu aandacht te vragen. Vaak spelen schaamte, onbekendheid, financiële administratieve problemen, vervoersproblemen en andere redenen een rol om de hulp niet op te zoeken. Op het nieuwe informatiepunt is iedereen welkom voor een gesprek en/of een kop koffie/thee. De vrijwilligers zijn ervoor om iedereen goed te begeleiden.

De voorwaarden voor een voedselpakket zijn afhankelijk van de persoonlijke situatie en worden met maatschappelijke organisaties besproken. Het maakt niet uit of iemand alleen is, met anderen woont, jong is of ouder. De sociale organisaties zijn gespecialiseerd om ervoor te zorgen dat deelnemers zichzelf kunnen redden met hulp in brede zin. 

Informatie/deelnemen
Het is heel belangrijk dat er behalve voeding ook aandacht is voor andere zaken waar mensen hulp bij nodig hebben. Afhankelijk van de woonplaats zijn er nauwe contacten met maatschappelijke organisaties die op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 gebeld kunnen worden. Voor inwoners van Castricum, Uitgeest, Akersloot en Limmen met MEE & de Wering op telefoonnummer 088-0075000.

Via de website www.voedselbankijmond.nl, de sociale mediakanalen en via het e-mailadres informatie@voedselbankijmond.nl kan informatie gevonden of gevraagd worden. En er kan gebeld worden met het eerdergenoemde telefoonnummer van MEE & de Wering.

Er is altijd vraag naar nieuwe vrijwilligers. Heeft u interesse? Kijk op de website www.werkenbijvoedselbanken.nl.

Afbeelding
Oproep politie in verband met gevonden geld 2 uur geleden
Afbeelding
Maak impact en ontdek je talenten 6 uur geleden
Afbeelding
Donateursconcert Emergo 20 uur geleden
Afbeelding
Is het strand meer dan een bak zand? 23 uur geleden
Afbeelding
WerkgeversServicepunt NHN en Albert Heijn werken samen aan inclusiviteit 27 mrt., 12:02
Afbeelding
JPTeens speelt Beauty and the Beast 27 mrt., 08:01
Afbeelding
Tijdens Girls' Day opent TenneT de deuren voor de powervrouwen van morgen 26 mrt., 19:01
Afbeelding
Vincent Beentjes uit Castricum drijfnat naar overwinning 26 mrt., 15:50
Afbeelding
Ruim 3.100 pakken koffie voor de Voedselbank! 26 mrt., 11:54
Afbeelding
Rijksweg Limmen gaat op de schop vanaf 27 maart 26 mrt., 08:00
Afbeelding
De zomertijd komt eraan 25 mrt., 19:00
Afbeelding
Maak het oplichters niet te makkelijk 25 mrt., 15:52