Aalscholver op het nest.
Aalscholver op het nest. Foto: aangeleverd

Start broedseizoen 2023

Algemeen Regio

REGIO - Ken je het gezegde: ‘In mei leggen alle vogels een ei’? Dit klopt niet! Afhankelijk van de vogelsoort verschilt het namelijk wanneer vogels hun eieren uitbroeden. De meeste vogels doen dit tussen maart en juli, dit is het broedseizoen. Net als in voorgaande jaren gelden daarom vanaf 1 maart tot en met 15 juli aangepaste regels in Nationaal Park Zuid-Kennemerland en het Noordhollands Duinreservaat.

Voor broedende vogels, maar ook konijnen, hazen en hagedissen is rust een absolute must. Vooral broedvogels met hun nest op de grond raken tijdens het broeden makkelijk verstoord als je van de aangegeven paden af gaat. Laten we de vogels met rust, dan is de kans op broedsucces het grootst.? Daarom gelden van 1 maart tot en met 15 juli de volgende maatregelen: 

Noordhollands Duinreservaat
Vier wandelroutes zijn tijdelijk gesloten. De afgesloten paden liggen in ’t Zegeveld ten noorden van het huisjesterrein De Nollen in Egmond aan de Hoef, het Reggers Sandersvlak en de Kil ten zuiden van Egmond aan Zee, het Vennewater bij Egmond Binnen en het Zeerijdsdijkje in Bakkum. In het Bergerbos gelden afwijkende data voor de honden aanlijnplicht, namelijk van 15 maart tot en met 15 juni.  

Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Voor bezoekers aan het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is de gele route door het Kraansvlak afgesloten tot 1 september. Er is nog volop gelegenheid om vanaf andere locaties de wisenten, Koniks paarden en Schotse Hooglanders te spotten, zoals bij het wisenten uitkijkpunt aan de rand van het gebied. Loslopende viervoeters kunnen voor stress zorgen, zeker in de broedtijd. Voor Nationaal Park Zuid-Kennemerland gelden de reguliere regels voor honden.

Kleine plevier op het nest.
Afbeelding
Oproep politie in verband met gevonden geld 2 uur geleden
Afbeelding
Maak impact en ontdek je talenten 6 uur geleden
Afbeelding
Donateursconcert Emergo 20 uur geleden
Afbeelding
Is het strand meer dan een bak zand? 22 uur geleden
Afbeelding
WerkgeversServicepunt NHN en Albert Heijn werken samen aan inclusiviteit 27 mrt., 12:02
Afbeelding
JPTeens speelt Beauty and the Beast 27 mrt., 08:01
Afbeelding
Tijdens Girls' Day opent TenneT de deuren voor de powervrouwen van morgen 26 mrt., 19:01
Afbeelding
Vincent Beentjes uit Castricum drijfnat naar overwinning 26 mrt., 15:50
Afbeelding
Ruim 3.100 pakken koffie voor de Voedselbank! 26 mrt., 11:54
Afbeelding
Rijksweg Limmen gaat op de schop vanaf 27 maart 26 mrt., 08:00
Afbeelding
De zomertijd komt eraan 25 mrt., 19:00
Afbeelding
Maak het oplichters niet te makkelijk 25 mrt., 15:52