Padden.
Padden. Foto: Jelger Herder

Paddentrek weer in aantocht

Algemeen Regio

REGIO - Het is altijd weer spannend wanneer het begint, maar met deze zachte winter wordt hij snel verwacht: de paddentrek. Niet alleen padden trekken massaal naar sloten en vijvers om hun eitjes af te zetten, maar ook andere amfibieën zoals kikkers en salamanders gaan eropuit. Met een nachttemperatuur boven de 6°C en een hoge luchtvochtigheid is de kans dat ze gaan trekken groot.

Gevaarlijke tocht
Amfibieën trekken elk jaar in het vroege voorjaar van hun overwinteringsplaats naar het voortplantingswater. Om op hun bestemming aan te komen, moeten zij een mogelijk gevaarlijke tocht afleggen. Zonder hulp sneuvelen ieder jaar ruim een half miljoen volwassen en een veelvoud aan jonge amfibieën in Nederland, in straatkolken, watermeterputten, vijvers met steile kanten of onder banden van auto’s. Oplossingen voor de problemen waar de dieren tegenaan lopen, zijn vaak eenvoudig te realiseren.

Een helpende hand
Gelukkig voor al die amfibieën staan er ieder jaar paddenwerkgroepen klaar om te helpen. Ook in Noord-Holland steken enthousiaste vrijwilligers dit jaar weer de handen uit de mouwen. Zij helpen de dieren aan een veilige overtocht, door ze op te vangen in emmers, permanente schermen na te lopen, delen af te zetten met gaas en handmatig dieren over te zetten. Op deze manier worden jaarlijks zo’n 25.000 padden, kikkers en salamanders gered. Dit eervolle werk gebeurt allemaal vrijwillig én met de hand, dus nieuwe vrijwilligers zijn bij vele groepen van harte welkom en hard nodig!

Help amfibieën bij jou in de buurt!
Ben je enthousiast geworden en zou je ook graag de amfibieën in jouw buurt een handje helpen? Dit kun je doen door bijvoorbeeld te helpen met het ingraven van emmers en gaas of door een ochtend of avond de opgevangen padden over te zetten. De werkgroepen zijn vanaf februari tot april actief. Op www.landschapnoordholland.nl/padden staan de contactgegevens van de werkgroepen in onze provincie. Meer informatie over het fenomeen ‘de amfibieëntrek’ vind je op de landelijke website www.padden.nu.

Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 3 uur geleden
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 23 uur geleden
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36 1
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40
De Hoep is weer open.
De Hoep ontwaakt uit winterslaap 12 apr, 09:34
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 10 apr, 10:00
De kampioenen.
Spectaculair Dameskampioenschap bij Biljartvereniging Castricum (BVC) 9 apr, 13:01
Jeugdorkest.
Orchestra of my life in Grote Kerk Beverwijk 8 apr, 14:00