Afbeelding
Foto: aangeleverd

Op school fietsen maken

Algemeen Bakkum

BAKKUM - Leerlingen uit groep 6 van basisschool Cunera in Castricum volgen wel heel speciaal onderwijs, ze leren fietsen maken! De lessen zijn onderdeel van het circulair maakonderwijsprogramma van de gemeente. De leerlingen worden tijdens deze lessen klaargestoomd voor de circulaire economie van de toekomst, waarbij repareren meer centraal komt te staan.

Wethouder Valentijn Brouwer legt uit waarom maakonderwijs belangrijk is: ‘De leerlingen van nu staan aan de basis van een duurzame samenleving waarin makers weer een belangrijke plaats gaan innemen.’

Weesfietsen opknappen
De leerlingen knappen kapotte weesfietsen op om opnieuw te kunnen gebruiken. Oud-fietsenmaker Jaap de Kommer leidt de lessen. Hij blijkt een ware inspiratiebron voor de doeners in de klas. Vandaag heeft hij een van zijn leermeesters meegenomen als expert: Wim. Leuk voor de klas, want hij is toevallig ook de opa van leerling Kik. ‘Mensen moeten dingen niet weggooien, maar het recyclen. En dit soort leuke dingen mee doen!’ vertelt een leerling enthousiast tijdens de les.

Leren van een oude fiets
Uit de groepjes in de klas klinkt zo nu en dan gejuich; moersleutels worden daarbij hoog in de lucht gestoken. De kinderen zijn erg fanatiek in het demonteren van de fietsonderdelen. ‘Door een fiets uit elkaar te halen, krijgen zij de waarde van materialen mee. Ook zien ze dat een fiets – net als de meeste dingen – simpeler in elkaar zit dan marketing laat blijken. Het repareren van een fiets of apparaat wordt daarmee behaphaar’, vertelt een van de maakonderwijs docenten.

De boodschap: ook een kapot voorwerp heeft nog waarde. Niet alles kan gerecycled worden en dan is repareren het enige dat voorkomt dat het op de afvalberg belandt. ‘Dat zou zonde zijn’, vinden de leerlingen. ‘Er is moeite gedaan om het te maken. Als we het weggooien, moeten er weer nieuwe dingen gemaakt worden.’ Jazz en Elisa hebben hun fiets al bijna klaar en zijn hem aan het opleuken, ofwel pimpen. Ze beplakken de fiets fanatiek met witte en zwarte tape. ‘Weet je waarom wij een zebrafiets maken? Dan hebben we altijd voorrang.’ Creatief zijn ze wel, die leerlingen van de Cunera!

Pilot
De pilot van het circulair maakonderwijs draait nu op vier scholen: in Bergen, Uitgeest, Heiloo en Castricum. Binnen de pilot draaien ook modules over textiel en wol. Over andere afvalstromen worden nog modules ontwikkeld. Maakonderwijs hoort bij het thema circulariteit. In een circulaire economie zijn hergebruik, reparatie van producten en consuminderen de norm. Wanneer het lesprogramma definitief is, kunnen alle basisscholen in de gemeente er gebruik van maken.

Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 4 uur geleden
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken gisteren
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36 1
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57
Afbeelding
Burgerinitiatief zorgt voor herinrichting Kerkplein in Castricum 12 apr, 12:40
De Hoep is weer open.
De Hoep ontwaakt uit winterslaap 12 apr, 09:34
VakantieFUN Freerunning.
VakantieFUN programma voor kinderen en jongeren met indicatie 10 apr, 10:00
De kampioenen.
Spectaculair Dameskampioenschap bij Biljartvereniging Castricum (BVC) 9 apr, 13:01
Jeugdorkest.
Orchestra of my life in Grote Kerk Beverwijk 8 apr, 14:00