Afbeelding
Foto: aangeleverd

Op school fietsen maken

Algemeen Bakkum

BAKKUM - Leerlingen uit groep 6 van basisschool Cunera in Castricum volgen wel heel speciaal onderwijs, ze leren fietsen maken! De lessen zijn onderdeel van het circulair maakonderwijsprogramma van de gemeente. De leerlingen worden tijdens deze lessen klaargestoomd voor de circulaire economie van de toekomst, waarbij repareren meer centraal komt te staan.

Wethouder Valentijn Brouwer legt uit waarom maakonderwijs belangrijk is: ‘De leerlingen van nu staan aan de basis van een duurzame samenleving waarin makers weer een belangrijke plaats gaan innemen.’

Weesfietsen opknappen
De leerlingen knappen kapotte weesfietsen op om opnieuw te kunnen gebruiken. Oud-fietsenmaker Jaap de Kommer leidt de lessen. Hij blijkt een ware inspiratiebron voor de doeners in de klas. Vandaag heeft hij een van zijn leermeesters meegenomen als expert: Wim. Leuk voor de klas, want hij is toevallig ook de opa van leerling Kik. ‘Mensen moeten dingen niet weggooien, maar het recyclen. En dit soort leuke dingen mee doen!’ vertelt een leerling enthousiast tijdens de les.

Leren van een oude fiets
Uit de groepjes in de klas klinkt zo nu en dan gejuich; moersleutels worden daarbij hoog in de lucht gestoken. De kinderen zijn erg fanatiek in het demonteren van de fietsonderdelen. ‘Door een fiets uit elkaar te halen, krijgen zij de waarde van materialen mee. Ook zien ze dat een fiets – net als de meeste dingen – simpeler in elkaar zit dan marketing laat blijken. Het repareren van een fiets of apparaat wordt daarmee behaphaar’, vertelt een van de maakonderwijs docenten.

De boodschap: ook een kapot voorwerp heeft nog waarde. Niet alles kan gerecycled worden en dan is repareren het enige dat voorkomt dat het op de afvalberg belandt. ‘Dat zou zonde zijn’, vinden de leerlingen. ‘Er is moeite gedaan om het te maken. Als we het weggooien, moeten er weer nieuwe dingen gemaakt worden.’ Jazz en Elisa hebben hun fiets al bijna klaar en zijn hem aan het opleuken, ofwel pimpen. Ze beplakken de fiets fanatiek met witte en zwarte tape. ‘Weet je waarom wij een zebrafiets maken? Dan hebben we altijd voorrang.’ Creatief zijn ze wel, die leerlingen van de Cunera!

Pilot
De pilot van het circulair maakonderwijs draait nu op vier scholen: in Bergen, Uitgeest, Heiloo en Castricum. Binnen de pilot draaien ook modules over textiel en wol. Over andere afvalstromen worden nog modules ontwikkeld. Maakonderwijs hoort bij het thema circulariteit. In een circulaire economie zijn hergebruik, reparatie van producten en consuminderen de norm. Wanneer het lesprogramma definitief is, kunnen alle basisscholen in de gemeente er gebruik van maken.

Afbeelding
Oproep politie in verband met gevonden geld 2 uur geleden
Afbeelding
Maak impact en ontdek je talenten 6 uur geleden
Afbeelding
Donateursconcert Emergo 19 uur geleden
Afbeelding
Is het strand meer dan een bak zand? 22 uur geleden
Afbeelding
WerkgeversServicepunt NHN en Albert Heijn werken samen aan inclusiviteit 27 mrt., 12:02
Afbeelding
JPTeens speelt Beauty and the Beast 27 mrt., 08:01
Afbeelding
Tijdens Girls' Day opent TenneT de deuren voor de powervrouwen van morgen 26 mrt., 19:01
Afbeelding
Vincent Beentjes uit Castricum drijfnat naar overwinning 26 mrt., 15:50
Afbeelding
Ruim 3.100 pakken koffie voor de Voedselbank! 26 mrt., 11:54
Afbeelding
Rijksweg Limmen gaat op de schop vanaf 27 maart 26 mrt., 08:00
Afbeelding
De zomertijd komt eraan 25 mrt., 19:00
Afbeelding
Maak het oplichters niet te makkelijk 25 mrt., 15:52