Afbeelding
Foto: Harbour Maintenance Group B.V.

De toren op de Kruisberg komt terug

Algemeen Regio

REGIO - Het ontwerp van de uitkijktoren op de Kruisberg nabij Heemskerk is gereed, de vergunning is verleend en de aannemer is geselecteerd. Ondertussen zijn ook de materialen besteld en is de bouw in de werkplaats gestart.  

Hoe gaat de toren eruit zien?
Het ontwerp van de toren is geïnspireerd op een vuurtoren: breed aan de onderzijde en steeds smaller naar boven toe. Net als een vuurtoren wordt de toren op de Kruisberg een herkenningspunt en icoon langs de kust.

Binnen in de toren kom je via een metalen wenteltrap langs drie verschillende etages. Elke etage biedt weer een verrassend nieuw uitzicht op de omgeving. De buitenzijde van de toren wordt bekleed met lange houten planken, die je begeleiden de hoogte in. Er is zelfs een optie om van de 1e naar de 2e verdieping te lopen via de buitentrap zodat je letterlijk tussen de boomkronen staat.

Historie
Uitkijktoren De Kruisberg werd in 2011 in opdracht van PWN gebouwd om van het mooie uitzicht te kunnen genieten. Bij een inspectie in 2018 bleek de toren niet meer veilig en is toen gesloten. In juni 2020 is de toren gesloopt. Veel inwoners van Heemskerk waren gehecht aan de toren en hebben PWN gevraagd de toren te herbouwen. Hierop is PWN met een brede groep vertegenwoordigers in gesprek gegaan over de bouw van een nieuwe toren. De betrokkenen zijn trots op het resultaat: de toren komt terug in een geheel nieuw jasje.

Marijn Verkuijlen: “Erg prettig dat we als Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland zo goed betrokken zijn bij de plannen voor de toren. Er werd echt geluisterd naar onze ideeën en opmerkingen. Met de nieuwe toren wordt het uitzicht veel beter. Erg positief ook dat er op de toren roofvogels worden weergegeven.”

Planning
PWN probeert de toren voor 1 maart 2023 -de start van het broedseizoen- gereed te hebben. Of ze deze datum ook echt gaan halen is niet helemaal zeker. Zo zijn ze bijvoorbeeld afhankelijk van de wereldwijd beperkte beschikbaarheid van materialen en menskracht die nodig zijn om de toren te bouwen.  

Afbeelding
Regels voor het vliegen met een drone 10 uur geleden 3
Afbeelding
Paddenstoelenwandeltocht 13 uur geleden
Afbeelding
Is uw sloot al schoon? 16 uur geleden
Afbeelding
Politieberichten met o.a. kamperen op dak Kustlijn 19 uur geleden
Afbeelding
Inzamelactie oude mobieltjes en tablets voor Opkikker 1 okt., 16:45
Afbeelding
Dave van Kuilenburg afgetekend de sterkste mountainbiker 1 okt., 14:01
Afbeelding
Peutercafé Limmen viert één jaar van ontdekken, spelen en groeien 1 okt., 11:01
Afbeelding
Geen treinen tussen Uitgeest en Alkmaar 1 okt., 09:40
Afbeelding
'Bij mij thuis' Kinderboekenweek 2023 1 okt., 08:01
Afbeelding
Webinar 'in gesprek met jouw kind over alcohol en drugs' 30 sep., 19:05
Afbeelding
Dankzij tegel-ophaalservice zorgeloos vergroenen 30 sep., 15:58
Afbeelding
21 sollicitanten voor de functie van burgemeester 30 sep., 12:00