Afbeelding
Foto: Erika Dekker-de Groot

Op zoek naar grote grazers

Algemeen Regio

REGIO - Grote grazers zijn gemakkelijk te vinden. Om ze te spotten hoef je niet vroeg uit bed of op stap naar verre uithoeken. Het zijn tamme runder- en paardenrassen die door beheerders in afgerasterde duinterreinen zijn uitgezet. In de meeste gebieden lopen ze het hele jaar. Ze zijn winterhard en hebben maar weinig verzorging nodig.

Hooglanders en Koniks
De bekendste grote grazers zijn Schotse Hooglanders. Ze hebben een lange, roodbruine vacht en grote, imposante horens. Vergeleken met gewone koeien zijn ze vrij klein. Galloways zijn nog wat kleiner. Dit runderras heeft een zwarte, borstelige vacht en geen horens. Koniks en Shetlandpony’s zijn de meest voorkomende paardenrassen. Koniks lijken op wilde paarden: ze zijn licht grijsbruin met donkere manen, staart en poten. Shetlandpony’s zijn kleiner en variabel van kleur. In de duinen van Noord-Holland grazen ook Exmoorpony’s. Zij hebben een donkerbruine vacht en een kenmerkende lichte snuit, de ‘meelsnuit’.

Tegen vergrassing en verstruiking
Grote grazers worden door duinbeheerders ingezet om bijzondere duingraslanden in stand te houden. Deze dreigen te verdwijnen door sterke uitbreiding van ongewenste grassoorten en struiken. Dit komt doordat er te veel stikstof uit de lucht valt en er te weinig verstuivingen zijn. Bovendien gaat het al tientallen jaren slecht met het konijn, verreweg de beste natuurlijke ‘beheerder’ van soortenrijke duingraslanden.

Vreedzaam
Alle paarden en runderen in de duinen stammen af van tamme dieren. Ze zijn niet agressief. Als ze met rust worden gelaten vallen ze mensen dus niet lastig. Blijf op gepaste afstand en ga niet naar kalfjes toe, want dat vinden de moederkoeien niet goed.

Duinbehoud is dé onafhankelijke stichting voor bescherming van de kust. In belang van de natuur en mensen. Want de kust, die koesteren we. Meer weten? Ga naar www.duinbehoud.nl.

Afbeelding
Homemade Lemonade bij De Oude Keuken 16 uur geleden
Afbeelding
Word vrijwilliger bij Muttathara kringloopwinkel 20 uur geleden
Afbeelding
Inschrijving 5e editie Oer-IJ Expeditie geopend 23 uur geleden 1
Afbeelding
Kennismaken met een sport via JouwSportPas 25 jan, 16:02
Afbeelding
Schuif aan bij de Tafel van Veel 25 jan, 12:34
Afbeelding
Open dagen voortgezet onderwijs 25 jan, 09:01
Afbeelding
Venijnige vork bij SV Vredeburg 24 jan, 15:57
Afbeelding
Hoe werkt een Herenboerderij? 24 jan, 12:34
Afbeelding
Werkzaamheden winkelcentrum Geesterduin 24 jan, 09:02
Afbeelding
Derde editie Puzzelchallenge Akersloot 23 jan, 15:59
Afbeelding
Nationale Voorleesdagen in de bibliotheek 23 jan, 12:39
Afbeelding
Inbraken, aanrijding en onrust bij het station 23 jan, 10:03