Afbeelding
Foto: Erika Dekker-de Groot

Op zoek naar grote grazers

Algemeen Regio

REGIO - Grote grazers zijn gemakkelijk te vinden. Om ze te spotten hoef je niet vroeg uit bed of op stap naar verre uithoeken. Het zijn tamme runder- en paardenrassen die door beheerders in afgerasterde duinterreinen zijn uitgezet. In de meeste gebieden lopen ze het hele jaar. Ze zijn winterhard en hebben maar weinig verzorging nodig.

Hooglanders en Koniks
De bekendste grote grazers zijn Schotse Hooglanders. Ze hebben een lange, roodbruine vacht en grote, imposante horens. Vergeleken met gewone koeien zijn ze vrij klein. Galloways zijn nog wat kleiner. Dit runderras heeft een zwarte, borstelige vacht en geen horens. Koniks en Shetlandpony’s zijn de meest voorkomende paardenrassen. Koniks lijken op wilde paarden: ze zijn licht grijsbruin met donkere manen, staart en poten. Shetlandpony’s zijn kleiner en variabel van kleur. In de duinen van Noord-Holland grazen ook Exmoorpony’s. Zij hebben een donkerbruine vacht en een kenmerkende lichte snuit, de ‘meelsnuit’.

Tegen vergrassing en verstruiking
Grote grazers worden door duinbeheerders ingezet om bijzondere duingraslanden in stand te houden. Deze dreigen te verdwijnen door sterke uitbreiding van ongewenste grassoorten en struiken. Dit komt doordat er te veel stikstof uit de lucht valt en er te weinig verstuivingen zijn. Bovendien gaat het al tientallen jaren slecht met het konijn, verreweg de beste natuurlijke ‘beheerder’ van soortenrijke duingraslanden.

Vreedzaam
Alle paarden en runderen in de duinen stammen af van tamme dieren. Ze zijn niet agressief. Als ze met rust worden gelaten vallen ze mensen dus niet lastig. Blijf op gepaste afstand en ga niet naar kalfjes toe, want dat vinden de moederkoeien niet goed.

Duinbehoud is dé onafhankelijke stichting voor bescherming van de kust. In belang van de natuur en mensen. Want de kust, die koesteren we. Meer weten? Ga naar www.duinbehoud.nl.

Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 23 apr, 13:15
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57