Afbeelding
Foto: Marina Pronk

Rupsje Ooitgenoeg, een lichtpuntje in Bakkum

Algemeen Bakkum

BAKKUM - Atelier Marina & Sabrina met beeldentuin is intussen een begrip in Castricum. De jaarlijks terugkerende lichtobjecten van CAKtwo zijn daarin een vaste waarde. Ook nu is er licht in de donkere dagen rond Kerst.

Kunstenaarscollectief CAKtwo, bestaand uit Berend Wijers, Fred Boon en Marina Pronk, vraagt opnieuw aandacht voor het milieu. Zo is er al de installatie ‘Mierakel’ bestaande uit 42 mieren die nu nog tot 5 december te zien is bij de KlimaatExpo bij Kasteel het Nijenhuis en daarna in afgeslankte vorm huiswaarts keert naar Bakkum tot hij weer is aangevuld. Op het strandplateau van Castricum zagen we hoe ‘CatchFish’ van CAKtwo zich, naar idee van Suzanne Buis, vulde met gevonden en opgespaarde petflessen. De immense vis reist intussen door Nederland om zijn statement kracht bij te zetten. Op dit moment is hij te vinden in Harlingen.

Nu zijn het rupsen die hun buik vol hebben van de plastic troep. Hoezo nou rupsen? Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bepaalde rupsen plastic kunnen verwerken. Dit is geen oplossing voor het plastic probleem maar geeft hoop. Onder de titel Rupsje Ooitgenoeg maken de immense insecten hun boodschap duidelijk. Overdag liggen ze er volgestouwd bij maar als het donker wordt verspreiden ze groen licht via het plastic afval in hun buikjes. De petflessen zijn uit de Amsterdamse grachten gevist door de Plastic Whale Foundation en kreeg CAKtwo te leen voor dit artistieke statement tegen vervuiling. ‘Rupsje Ooitgenoeg’ lag van 10 oktober t/m 9 november voor het Conscious Hotel in Amsterdam en is nu verhuisd naar Bakkum.

CAKtwo heeft het skelet van de drie, acht meter lange gevaartes al in 2014 gemaakt toen ook Peter Rijke nog onderdeel was van het collectief. Ze waren onderdeel van een lichtinstallatie en bij diverse evenementen te zien. Intussen zijn ze getransformeerd tot ‘Rupsje Ooitgenoeg’ en brengen een lichtpuntje waar het doorgaans donker is.

Afbeelding
Provincialeweg Castricum-Uitgeest afgesloten 10 uur geleden
Afbeelding
Aangepaste openingstijden receptie gemeentehuis 15 uur geleden
Afbeelding
Pont Akersloot tijdelijk uit de vaart, vervangende pont voor fietsers en voetgangers 29 nov., 13:55
Afbeelding
Turnster DOS naar District! 29 nov., 09:07
Afbeelding
Zilveren Schoolkantine Schaal voor Jac. P. Thijsse College 28 nov., 15:04
Afbeelding
Wetenschappelijke archeologische kennis over eerste 1000 jaar van Noord-Holland bijeengebracht in 'Noord-Holland in het eerste millennium' 28 nov., 12:00
Afbeelding
Vrijwilligers: Castricum is blij met jullie 27 nov., 15:16
Afbeelding
Castricumse Rugby Club boekt solide overwinning 27 nov., 11:06
Afbeelding
Ar Keltia in Vredeburg te Limmen 26 nov., 11:35
Afbeelding
Michel Agterberg pakt zwaarbevochten zege 25 nov., 14:42
Afbeelding
Feestelijke opening Kerstdorp van Ron de Boer 25 nov., 09:30
Afbeelding
Gemeente Castricum organiseert cursus 'Politiek Actief' 24 nov., 16:30