Afbeelding
Foto: aangeleverd

“Hoe hoog is jouw energierekening?”

Algemeen Regio

REGIO - De tiende editie van de Nationale Duurzame Huizen Route was weer een groot succes. Ruim 450 gastvrije huiseigenaren door het hele land openden hun woning. En bijna 4.000 bezoekers gingen op pad om vragen te stellen en inspiratie op te doen. Rijk aan ervaringen zijn zij klaar om nu ook zelf aan de slag te gaan met hun woning. Niet alleen in de huiskamers, maar ook in de media zijn er de afgelopen weken veel verhalen over duurzaam wonen gedeeld.

“’Hoe hoog is jouw energierekening?”, Dat was de vraag van de dag, merkte Eva Petra Simon, oprichter van de Duurzame Huizen Route. “In eerdere jaren stond het soort maatregelen centraal. Nu willen mensen ook weten of het financieel echt helpt.” Eén van die deelnemers is Lucie uit Hilversum, wonend in een voormalige sociale huurwoning uit 1968. “Mijn energierekening was eerst 160 euro. Nu betaal ik nog maar 28 euro, terwijl de gasprijzen drie keer zo hoog liggen.”

Bart uit Utrecht heeft een duidelijke tip voor zijn bezoekers: “Isoleren, isoleren en isoleren. Als je een grote warmtepomp plaatst, maar de warmte verdwijnt weer, dan heb je er nog niet veel aan.” Zelf heeft hij veel uitgezocht, geklust en geëxperimenteerd. Die opgedane kennis deelt hij nu graag met anderen. “En gisteren kreeg ik mijn nieuwe energielabel. Van F naar A+, het kan!”

De groeiende interesse naar duurzaam wonen
Dat veel mensen aan de slag willen gaan met het verduurzamen van hun woning, blijkt ook uit de interesse in de Nationale Duurzame Huizen Route. Naast het bezoeken aan de huizen, trok ook de website veel bekijks. Dit jaar is er namelijk een recordaantal websitebezoekers. Met dank aan de jarenlange inzet van de huiseigenaren weten steeds meer mensen hun weg te vinden naar een duurzamer huis en een lagere energierekening.

Afbeelding
Provincialeweg Castricum-Uitgeest afgesloten 9 uur geleden
Afbeelding
Aangepaste openingstijden receptie gemeentehuis 14 uur geleden
Afbeelding
Pont Akersloot tijdelijk uit de vaart, vervangende pont voor fietsers en voetgangers 29 nov., 13:55
Afbeelding
Turnster DOS naar District! 29 nov., 09:07
Afbeelding
Zilveren Schoolkantine Schaal voor Jac. P. Thijsse College 28 nov., 15:04
Afbeelding
Wetenschappelijke archeologische kennis over eerste 1000 jaar van Noord-Holland bijeengebracht in 'Noord-Holland in het eerste millennium' 28 nov., 12:00
Afbeelding
Vrijwilligers: Castricum is blij met jullie 27 nov., 15:16
Afbeelding
Castricumse Rugby Club boekt solide overwinning 27 nov., 11:06
Afbeelding
Ar Keltia in Vredeburg te Limmen 26 nov., 11:35
Afbeelding
Michel Agterberg pakt zwaarbevochten zege 25 nov., 14:42
Afbeelding
Feestelijke opening Kerstdorp van Ron de Boer 25 nov., 09:30
Afbeelding
Gemeente Castricum organiseert cursus 'Politiek Actief' 24 nov., 16:30