Lia Vriend in actie tijdens een excursie.
Lia Vriend in actie tijdens een excursie. Foto: Aangeleverd

Oer-IJ kenner Lia Vriend-Vendel overleden

Algemeen Limmen

LIMMEN - Dinsdag 16 augustus is Lia Vriend-Vendel uit Limmen overleden. Ze was bestuurslid en medeoprichter van Stichting Oer-IJ. Bij het publiek werd ze vooral bekend door haar lezingen, cursussen, excursies en routeboekjes, met als terugkerend onderwerp het voortdurend veranderende landschap.

Lia Vriend komt uit het onderwijs. Ze gaf les aan volwassenen, onder meer op het Cornelis Drebbel-college in Alkmaar. Daarnaast richtte ze een eigen bedrijfje op: L.I.A., een afkorting die staat voor Landschappen ontdekken In een Aantrekkelijke vorm. Ze was tussen 2003 en 2013, na de fusie van de gemeenten Castricum, Akersloot en Limmen, betrokken bij de invulling van de Landschapsdagen in de nieuwe gemeente Castricum.
Vanuit dat evenement is 10 jaar geleden het burgerinitiatief genomen de Stichting Oer-IJ op te richten, een organisatie die zich breed inzet om specifiek aandacht te vragen voor de kwaliteit en kwetsbaarheid van de groene driehoek Zaanstad, Alkmaar, Velsen; het stroomgebied van het Oer-IJ, de meest noordelijke zijtak van de Rijn, die tot aan het begin van de jaartelling bij Castricum in zee uitmondde.
Ze was gefascineerd door de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van Kennemerland. Maar ook bezorgd, over het gemak waarmee groen buitengebied wordt opgeofferd aan ongebreidelde expansie van woningbouw, wegen en bedrijventerreinen, zonder respect voor oorspronkelijke landschapselementen die nog tastbaar aanwezig zijn.

Het Oer-IJ is verdwenen, maar de rivier heeft zijn sporen nagelaten en is in het landschap nog alom aanwezig. Het was voor Lia een missie anderen daar op te wijzen. Haar kennis te delen. Bij voorkeur op de fiets en onderweg steeds maar weer stoppend om met oude kaarten in de hand en brede armgebaren te wijzen op specifieke kenmerken van de omgeving; een subtiel hoogteverschil, een geleidelijke glooiing, een kronkelende kreek.
Lia leerde hoe de mensen het landschap konden lezen. Met aanstekelijk enthousiasme en tomeloze energie.

Lia Vriend leerde de mensen hoe ze het landschap konden lezen.
Afbeelding
Leerlingen fleuren het schoolplein op 8 uur geleden
Afbeelding
Gemeente roept inwoners op om samen het kerstdiner te delen 13 uur geleden
Afbeelding
Provincialeweg Castricum-Uitgeest afgesloten 30 nov., 15:02
Afbeelding
Aangepaste openingstijden receptie gemeentehuis 30 nov., 09:46
Afbeelding
Pont Akersloot tijdelijk uit de vaart, vervangende pont voor fietsers en voetgangers 29 nov., 13:55
Afbeelding
Turnster DOS naar District! 29 nov., 09:07
Afbeelding
Zilveren Schoolkantine Schaal voor Jac. P. Thijsse College 28 nov., 15:04
Afbeelding
Wetenschappelijke archeologische kennis over eerste 1000 jaar van Noord-Holland bijeengebracht in 'Noord-Holland in het eerste millennium' 28 nov., 12:00
Afbeelding
Vrijwilligers: Castricum is blij met jullie 27 nov., 15:16
Afbeelding
Castricumse Rugby Club boekt solide overwinning 27 nov., 11:06
Afbeelding
Ar Keltia in Vredeburg te Limmen 26 nov., 11:35
Afbeelding
Michel Agterberg pakt zwaarbevochten zege 25 nov., 14:42