Een nest verwijderen is werk voor gecertificeerde instanties.
Een nest verwijderen is werk voor gecertificeerde instanties. Foto: Hans Peter Olivier

Wat te doen bij eikenprocessierups

Algemeen Castricum

REGIO - Ook dit jaar zorgt de eikenprocessierups voor ongemak. In Castricum, Uitgeest en Heiloo zijn al diverse nesten met eikenprocessierupsen verwijderd door de gemeente en een aannemer. De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo roepen inwoners op melding te maken van bomen waarin de rups voorkomt.

De eikenprocessierups kan van half mei tot medio augustus voor ongemak zorgen. Contact met de brandharen kan klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen veroorzaken. Daarom is het goed de rupsen te vermijden. Bij ernstige klachten is het advies om contact op te nemen met de huisarts.

Wat kunnen inwoners doen
Wie de eikenprocessierups aantreft, kan het best afstand houden en vooral niet zelf aan de slag gaan. Een nest verwijderen is werk voor gecertificeerde instanties. De gemeente roept op om een nest altijd te melden. Meer informatie is te vinden op www.processierups.nu. En ook op de gemeentelijke website staat informatie over wat inwoners zelf kunnen doen in de strijd tegen de eikenprocessierups.

Wat doet de gemeente
De gemeente houdt inspecties op locaties waar de rups mogelijk aanwezig is. Zit er een nest met rupsen in een boom op openbare gemeentegrond, dan haalt de gemeente het nest met rupsen zo snel mogelijk weg. Wie een nest ziet kan dit melden bij de gemeente.
Gaat het om een boom op niet-gemeentegrond, dan is melden bij de gemeente ook de beste optie. De gemeente haalt het nest weg, ook bij particulieren, of neemt contact op met de beheerder als het bijvoorbeeld om een natuurgebied gaat.

Hoe melden
Melden kan het gemakkelijkst via de Fixi-app of via fixi.nl. Melden kan ook of via de website van de gemeente of telefonisch: 14 0251.

Wat doet de gemeente nog meer
De processierups komt voor in eikenbomen. Een beleid met gevarieerde (boom)aanplant helpt tegen verspreiding. Daarom kiest de gemeente steeds vaker voor meerdere (boom)soorten in een straat. Onder andere mezen zijn een natuurlijke vijand van de rups. Het ophangen van mezenkasten is een goede optie. Ook het ecologisch maaien van bermen en het minder vaak uitmaaien van bomen dragen bij aan een leefgebied van natuurlijke vijanden van de rups.

Afbeelding
Kennismaken met een sport via JouwSportPas 54 minuten geleden
Afbeelding
Samen2 Maatjesvrijwilliger: Verbinden en Ondersteunen 4 uur geleden
Afbeelding
Nomineren Erfgoedvrijwilligersprijs 2023 21 uur geleden
Afbeelding
Muziektuinen Festival goed bezocht video gisteren
Afbeelding
Superweekend bij Castricumse Rugbyclub 21 sep., 09:02
Afbeelding
37e AMAK-loop op 24 september 20 sep., 18:59 1
Afbeelding
Ontmoet event in sporthal de Enterij in Limmen 20 sep., 15:54
Afbeelding
Wereld Alzheimer Dag 20 sep., 12:01
Afbeelding
N203 ook dicht in nacht van 20-21 september 20 sep., 07:59
Afbeelding
Bijeenkomst over fietsverkeersregels in Castricum 19 sep., 19:01
Afbeelding
Schaakvereniging Vredeburg weer van start 19 sep., 15:43
Afbeelding
Kom gezellig buiten spelen! 19 sep., 12:01