Hans Walrave (penningmeester Stichting Veteranencomité), burgemeesters Sebastiaan Nieuwland en Toon Mans en Dannij van der Sluis (voorzitter Stichting Veteranencomité).
Hans Walrave (penningmeester Stichting Veteranencomité), burgemeesters Sebastiaan Nieuwland en Toon Mans en Dannij van der Sluis (voorzitter Stichting Veteranencomité). Foto: aangeleverd

Indrukwekkende Veteranendag

Algemeen Castricum

CASTRICUM/UITGEEST - Op zaterdag 18 juni organiseerde Stichting Veteranencomité BUCH de jaarlijkse Veteranendag voor veteranen uit Castricum en Uitgeest.

De dag startte bij Fort aan den Ham met indrukwekkende militaire oldtimers die in colonne door beide dorpen reden met tussenstops in Castricum en Uitgeest. In Uitgeest werd er gestopt bij het Veteranenplantsoen waarbij de harmonie voor muzikale omlijsting zorgde. Speeltuin Kindervreugd zorgde voor een kop koffie met een koekje. “Militairen zijn gek op koekjes. Vooral stroopwafels deden het goed op uitzending”, glimlacht Erik Smit, voorzitter van Fort aan den Ham en tevens majoor bij het ministerie van Defensie.

De dag eindigde met een gezellige barbecue bij het Fort in het bijzijn van beide burgemeesters. Burgemeester Sebastiaan Nieuwland sprak de veteranen toe en haakte daarbij in op het nieuws dat precies deze zaterdag de Dutchbatters 27 jaar na hun uitzending in Bosnië excuses kregen van het kabinet voor de handelwijze rond het drama in Srebrenica in 1995. Hij benadrukte daarbij dat geen enkele militair tijdens een missie met een goede doelstelling en intentie iets fout kan doen en als er onverhoopt iets fout gaat dan mag dit de jongens niet worden verweten. Ook las hij twee gedichten voor om het kameraadschap te vieren, waaronder het prachtige gedicht van Jan Schrijver, genaamd ‘De veteraan’. 

“Wij als veteranen missen vooral de kameraadschap en de loyaliteit”, vertelt Uitgeester Johan van Ingen. Hij heeft bijna 40 jaar gediend als marinier en is sinds twee jaar met pensioen. Johan is in een geanimeerd gesprek met Akersloter René Schollema die 20 jaar gediend heeft bij de marine. “Als matroos moest ik mee naar Cambodja en omdat ze zo tevreden waren, ben ik later als technische dienst meegevraagd naar Haïti en Eritrea”, zo vertelt René, die nog werd opgeleid op een stoomschip. “Ja, destijds waren het mannen van staal en boten van hout”, lacht Johan. 

Afbeelding
Provincialeweg Castricum-Uitgeest afgesloten 9 uur geleden
Afbeelding
Aangepaste openingstijden receptie gemeentehuis 14 uur geleden
Afbeelding
Pont Akersloot tijdelijk uit de vaart, vervangende pont voor fietsers en voetgangers 29 nov., 13:55
Afbeelding
Turnster DOS naar District! 29 nov., 09:07
Afbeelding
Zilveren Schoolkantine Schaal voor Jac. P. Thijsse College 28 nov., 15:04
Afbeelding
Wetenschappelijke archeologische kennis over eerste 1000 jaar van Noord-Holland bijeengebracht in 'Noord-Holland in het eerste millennium' 28 nov., 12:00
Afbeelding
Vrijwilligers: Castricum is blij met jullie 27 nov., 15:16
Afbeelding
Castricumse Rugby Club boekt solide overwinning 27 nov., 11:06
Afbeelding
Ar Keltia in Vredeburg te Limmen 26 nov., 11:35
Afbeelding
Michel Agterberg pakt zwaarbevochten zege 25 nov., 14:42
Afbeelding
Feestelijke opening Kerstdorp van Ron de Boer 25 nov., 09:30
Afbeelding
Gemeente Castricum organiseert cursus 'Politiek Actief' 24 nov., 16:30