Hans Walrave (penningmeester Stichting Veteranencomité), burgemeesters Sebastiaan Nieuwland en Toon Mans en Dannij van der Sluis (voorzitter Stichting Veteranencomité).
Hans Walrave (penningmeester Stichting Veteranencomité), burgemeesters Sebastiaan Nieuwland en Toon Mans en Dannij van der Sluis (voorzitter Stichting Veteranencomité). Foto: aangeleverd

Indrukwekkende Veteranendag

Algemeen Castricum

CASTRICUM/UITGEEST - Op zaterdag 18 juni organiseerde Stichting Veteranencomité BUCH de jaarlijkse Veteranendag voor veteranen uit Castricum en Uitgeest.

De dag startte bij Fort aan den Ham met indrukwekkende militaire oldtimers die in colonne door beide dorpen reden met tussenstops in Castricum en Uitgeest. In Uitgeest werd er gestopt bij het Veteranenplantsoen waarbij de harmonie voor muzikale omlijsting zorgde. Speeltuin Kindervreugd zorgde voor een kop koffie met een koekje. “Militairen zijn gek op koekjes. Vooral stroopwafels deden het goed op uitzending”, glimlacht Erik Smit, voorzitter van Fort aan den Ham en tevens majoor bij het ministerie van Defensie.

De dag eindigde met een gezellige barbecue bij het Fort in het bijzijn van beide burgemeesters. Burgemeester Sebastiaan Nieuwland sprak de veteranen toe en haakte daarbij in op het nieuws dat precies deze zaterdag de Dutchbatters 27 jaar na hun uitzending in Bosnië excuses kregen van het kabinet voor de handelwijze rond het drama in Srebrenica in 1995. Hij benadrukte daarbij dat geen enkele militair tijdens een missie met een goede doelstelling en intentie iets fout kan doen en als er onverhoopt iets fout gaat dan mag dit de jongens niet worden verweten. Ook las hij twee gedichten voor om het kameraadschap te vieren, waaronder het prachtige gedicht van Jan Schrijver, genaamd ‘De veteraan’. 

“Wij als veteranen missen vooral de kameraadschap en de loyaliteit”, vertelt Uitgeester Johan van Ingen. Hij heeft bijna 40 jaar gediend als marinier en is sinds twee jaar met pensioen. Johan is in een geanimeerd gesprek met Akersloter René Schollema die 20 jaar gediend heeft bij de marine. “Als matroos moest ik mee naar Cambodja en omdat ze zo tevreden waren, ben ik later als technische dienst meegevraagd naar Haïti en Eritrea”, zo vertelt René, die nog werd opgeleid op een stoomschip. “Ja, destijds waren het mannen van staal en boten van hout”, lacht Johan. 

Afbeelding
Kennismaken met een sport via JouwSportPas 2 uur geleden
Afbeelding
Samen2 Maatjesvrijwilliger: Verbinden en Ondersteunen 5 uur geleden
Afbeelding
Nomineren Erfgoedvrijwilligersprijs 2023 22 uur geleden
Afbeelding
Muziektuinen Festival goed bezocht video 21 sep., 12:40
Afbeelding
Superweekend bij Castricumse Rugbyclub 21 sep., 09:02
Afbeelding
37e AMAK-loop op 24 september 20 sep., 18:59 1
Afbeelding
Ontmoet event in sporthal de Enterij in Limmen 20 sep., 15:54
Afbeelding
Wereld Alzheimer Dag 20 sep., 12:01
Afbeelding
N203 ook dicht in nacht van 20-21 september 20 sep., 07:59
Afbeelding
Bijeenkomst over fietsverkeersregels in Castricum 19 sep., 19:01
Afbeelding
Schaakvereniging Vredeburg weer van start 19 sep., 15:43
Afbeelding
Kom gezellig buiten spelen! 19 sep., 12:01