Molen De Dog in Uitgeest
Molen De Dog in Uitgeest Foto: Harry Schuitemaker

Nationale Molen- en Gemalendag op zaterdag 14 mei en zondag 15 mei

Algemeen Regio

REGIO - Het is feest tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag. Tal van molens zetten hun wieken op de wind en diverse gemalen openen hun deuren op zaterdag 14 en zondag 15 mei. Ook twaalf molens van het hoogheemraadschap doen mee. Ga op bezoek bij een molenaar en geniet van de draaiende wieken in het mooie Noord-Hollandse landschap.

Blik op het verleden
Al in de 15e eeuw speelden molens een grote rol bij het regelen van het waterpeil. Het eerste bericht over een Noord-Hollandse poldermolen dateert uit 1407/1408. Het ging om een molen in de buurt van Alkmaar. In een klein poldertje kon één molen het water gemakkelijk de baas, maar in de grote Schermerpolder stonden er meer dan vijftig. Dit ballet van honderden draaiende wieken is allang niet meer. Na 1870 brak de stoomtechniek door en vervingen de stoomgemalen de poldermolens. Later volgden de gemalen op diesel en vervolgens op elektriciteit. Gelukkig vielen niet alle poldermolens en oude gemalen onder de slopershamer. Ze vormen tegenwoordig karakteristieke elementen in het landschap. Nu de kans om ze van dichtbij te beleven en terug te gaan in de tijd.

Activiteiten
Maar liefst twaalf poldermolens en drie gemalen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier doen mee aan deze feestelijke dagen, waarvan er zes van binnen te bezoeken zijn. Molen de Dog, de Geestmolen, de Grebmolen, de Groenveldse molen, de Katwouder of Kathammer molen en Molen LQ, zijn open voor publiek. Bij de Groetermolen en de Sluismolen is het molenerf toegankelijk en staan de molenaars klaar om u te ontvangen. De Menningweermolen, de Noordermolen, de Veenhuizermolen en de Westermolen draaien om de dag feestelijk bij te staan, maar zijn niet toegankelijk voor publiek. Het is ook de moeite waard om het Gemaal Beetskoog, Museumgemaal Wilhelmina of het voormalige Stoomgemaal Vier Noorder Koggen (nu Nederlands Stoommachinemuseum) te bezoeken. Zie voor meer informatie over de openingstijden: www.hhnk.nl/molen-en-gemalendag-2022.

Watererfgoed
Het hoogheemraadschap bezit vanuit zijn eeuwenoude verleden veel watererfgoed. In het landschap springen de poldermolens en oude gemalen direct in het oog. Al die monumenten dragen bij aan het historisch besef en aan het collectieve geheugen. Ze vormen onderdeel van het DNA van Noord-Holland en maken het waterverhaal tastbaar.

Afbeelding
Kom samen bij Sportcentrum De Bloemen 9 uur geleden
Afbeelding
Transitie-café Castricum over biodiversiteit 12 uur geleden
Afbeelding
Steekpartij en twee aanrijdingen 16 uur geleden
Afbeelding
Dave van Kuilenburg pakt iedereen in 28 mei, 15:53
Afbeelding
Man aangehouden na conflict in Castricum 28 mei, 10:00 1
Afbeelding
Inspreken over de kadernota 2024 27 mei, 15:52
Afbeelding
Hoe leefbaar is jouw buurt? 27 mei, 13:02
Afbeelding
Tijdelijk andere locatie Reddingsbrigade en EHBO-post 27 mei, 09:00
Afbeelding
Banenbeurs georganiseerd voor Oekraïense inwoners 26 mei, 15:57
Afbeelding
Jaren '80 dansavond in clubMariz 26 mei, 09:58
Afbeelding
Een kijkje in de watertoren in Bakkum video 25 mei, 15:52
Afbeelding
Dringend tekort bij Kledingbank Noord Holland Noord 25 mei, 10:00