Judith Hollenberg en Hein Dil vertellen over de lokale geschiedenis tijdens een ommetje vanuit het Museumgemaal 1879 in Akersloot.
Judith Hollenberg en Hein Dil vertellen over de lokale geschiedenis tijdens een ommetje vanuit het Museumgemaal 1879 in Akersloot. Foto: aangeleverd

Ommetje vanuit museumgemaal Akersloot

Algemeen Castricum

AKERSLOOT - Elke eerste zondagmiddag van de maand is er vanuit het ‘Museumgemaal 1879’ een wandelexcursie over de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van het landschap in Akersloot. 

Judith Hollenberg en Hein Dil zijn de gidsen. Judith wil meteen duidelijk maken dat het vooral om de verhalen gaat. “Soms denken mensen dat we grote afstanden afleggen. Dat kan afschrikken. Maar, we lopen misschien net een kilometer. Hier in de zuidoosthoek van het dorp is genoeg te vertellen om toch anderhalf uur met elkaar onderweg te zijn”. Bij archeologische opgravingen op Klein Dorregeest zijn bewoningsporen van vijfduizend jaar oud gevonden. “Hoe bijzonder is dat’’, vraagt Judith zich hardop af. “We praten dan over de periode dat de mensen zich voor het eerst ergens gingen vestigen. Van jagers/verzamelaars werden het boeren met een vaste woon- en verblijfplaats’’.

Het leuke van de wandelingen is dat je bijzonderheden in het landschap pas herkent als je daar op wordt gewezen. Een slingerende waterloop, een kleine verhoging in een weiland, de aanwezigheid van een dijk. “Als je de verhalen erbij hoort, ga je heel anders om je heen kijken. Gaat het meer leven’’, vertelt Judith. Ze leerde hoe je het landschap kunt lezen tijdens een cursus tot Oer-IJ gids.

Hein Dil raakte pas echt geïnteresseerd in de lokale geschiedenis na zijn pensionering. Het begon met een eigen onderzoek naar de oorsprong van het familiebedrijf Dilvis, dat al vijf generaties actief is in de zoetwatervisserij. Door zelfstudie is hij steeds meer te weten gekomen over het verleden van Akersloot en omgeving. Via boeken, internet en ook vooral door met oudere dorpsgenoten in gesprek te gaan. “Hier in de buurt is niet eens zo gemakkelijk te zien wat het landschap zo bijzonder maakt. Maar met de verhalen erbij gaat het pas leven, kan je je er een beeld bij vormen.’’

Judith en Hein delen de passie voor de geschiedenis en vullen elkaar bij de wandelingen mooi aan. Wie een keer mee wil, kan zich per mail opgeven via info@oerij.eu  Deelnemers betalen 2 euro. Het vertrek is om 13.00 uur bij het ‘Museumgemaal 1879’ aan de Fielkerweg 4. In het oude ketelhuis is ook nog een kunstexpositie te zien, op zolder zit een infopunt van de Stichting Oer-IJ en bezoekers hebben de gelegenheid de oude elektrisch aangedreven vijzel te bekijken.

Afbeelding
Kom samen bij Sportcentrum De Bloemen 7 uur geleden
Afbeelding
Transitie-café Castricum over biodiversiteit 10 uur geleden
Afbeelding
Steekpartij en twee aanrijdingen 13 uur geleden
Afbeelding
Dave van Kuilenburg pakt iedereen in 28 mei, 15:53
Afbeelding
Man aangehouden na conflict in Castricum 28 mei, 10:00 1
Afbeelding
Inspreken over de kadernota 2024 27 mei, 15:52
Afbeelding
Hoe leefbaar is jouw buurt? 27 mei, 13:02
Afbeelding
Tijdelijk andere locatie Reddingsbrigade en EHBO-post 27 mei, 09:00
Afbeelding
Banenbeurs georganiseerd voor Oekraïense inwoners 26 mei, 15:57
Afbeelding
Jaren '80 dansavond in clubMariz 26 mei, 09:58
Afbeelding
Een kijkje in de watertoren in Bakkum video 25 mei, 15:52
Afbeelding
Dringend tekort bij Kledingbank Noord Holland Noord 25 mei, 10:00