Afbeelding
Foto: Gemeente Castricum op Facebook

Onjuiste berichten over aanleg extra glasvezelnetwerk (Update)

Algemeen Castricum

CASTRICUM - “Ruim een maand geleden werd bekend dat er een glasvezel netwerk wordt aangelegd in Castricum en Uitgeest. Nu lijkt het erop dat er ineens 2 aanbieders zijn. Dit is echter onjuiste informatie. E-Fiber is de enige glasvezelexploitant die een overeenkomst heeft met de gemeenten”, laat gemeente Castricum op haar website weten. 

“De partij die deze onjuiste berichtgeving verspreid, is Delta Fiber. Het lijkt erop dat zij hopen dat er door hun brutale promotie vraag ontstaat naar hun netwerk. Op hun website beweren ze dat zij een glasvezelnetwerk gaan aanleggen in Uitgeest, Castricum en Bakkum. Ook hebben ze een persbericht verspreid dat door diverse media is overgenomen. Echter, de gemeenten Uitgeest en Castricum hebben enkel een overeenkomst voor samenwerking afgesloten met E-Fiber. Dit betekent dat E-Fiber in de regio het glasvezelnetwerk aanlegt, net als in Bergen en Heiloo. De aanleg van het netwerk staat gepland voor 2022 en 2023. De gemeenten zorgen voor de benodigde faciliteiten en houden toezicht op de werkzaamheden. Binnenkort start E-Fiber met communicatie naar inwoners”, aldus de gemeente.

Reactie Delta Fiber en E-Fiber
Delta Fiber laat in een telefonische reactie weten nog in de oriënterende fase te zijn en zegt te gaan inventariseren hoe groot de vraag naar glasvezel is. Als de vraag groot genoeg is gaan zij met de gemeenten in overleg. Volgens Delta Fiber is het mogelijk dat er twee partijen glasvezel aanleggen. E-Fiber daarentegen vertelt dat zij denken dat Delta Fiber geen vergunning gaat krijgen en dat zij de enige aanbieder zijn die een vergunning van de gemeente heeft. Ook zeggen zij dat het niet waar kan zijn dat er binnenkort een aannemer langs de deuren gaat om de vraag naar glasvezel van Delta Fiber te inventariseren. Volgens E-Fiber doen aannemers alleen de uitvoering en gaan niet langs de deuren.

Update: Dinsdag 15 maart gaf Delta Fiber een schriftelijke reactie:

“Verwarring over glasvezel in Uitgeest, Castricum en Bakkum
DELTA Fiber Netwerk heeft vorige week aangekondigd glasvezel aan te gaan leggen in Uitgeest, Castricum en Bakkum. Dit om haar ambitie om zoveel mogelijk mensen te voorzien van het snelste glasvezelnetwerk, waar te maken. DELTA Fiber Netwerk gaat van buitengebied naar binnenstad en de aanleg van glasvezel in Uitgeest, Castricum en Bakkum sluit hier naadloos op aan.

Meerdere bedrijven mogen glasvezel aanleggen
Dat er meerdere bedrijven zijn die glasvezel willen aanleggen in Uitgeest, Castricum en Bakkum, kan en mag ook. De glasvezelmarkt in Nederland is namelijk een vrije markt. Dit betekent dat bedrijven die glasvezel willen aanleggen, dit onder de geldende voorwaarden en condities, mogen doen. Dit is geregeld in de Telecomwet.

De aanleg en rol van de gemeente
Om glasvezel aan te leggen, is een instemmingsbesluit nodig. Deze heeft betrekking op tijd, plaats en wijze van aanleg. DELTA Fiber Netwerk heeft bij de gemeente instemming aangevraagd om een glasvezelnetwerk aan te leggen en die aanvraag is in behandeling. We gaan ervan uit dat binnen de wettelijk gestelde termijn deze worden verleend en dat we binnenkort van start kunnen gaan met de aanleg van glasvezel in de gemeenten Uitgeest en Castricum.

Een gemeente creëert daarnaast de voorwaarden om de aanleg in goede banen te leiden en de overlast voor de inwoners zoveel mogelijk te beperken. Iets dat ook voor DELTA Fiber Netwerk heel belangrijk is. Wij informeren de inwoners dan ook persoonlijk over de werkzaamheden in de straat en op hun adres.

Al 950.000 adressen voorzien van snel internet
DELTA Fiber Netwerk is dagelijks bezig met de aanleg van glasvezel in verschillende plaatsen in heel Nederland en heeft al 950.000 adressen voorzien van snel internet. Hiervoor werken wij samen met bekende, landelijke telecomaanbieders.”

Lees ook: Supersnel internet : start aanleg glasvezel in 2022/2023

Lees ook: DELTA Fiber Netwerk legt glasvezel aan in Castricum, Bakkum en Uitgeest

Afbeelding
Kennemer Wonen verduurzaamt wagenpark met acht elektrische auto's 14 uur geleden
Afbeelding
Slootjesdag Bakkum 11 juni 18 uur geleden 1
Afbeelding
Ontving jij het NL-Alert testbericht? 21 uur geleden 2
Afbeelding
Districtsfinales voor DOS 5 jun., 15:55
Afbeelding
Kom je ook naar de reünie op het Bonhoeffercollege? 5 jun., 12:48
Afbeelding
Het politienieuws met o.a. ruzies, ongevallen en insluiping 5 jun., 08:58
Afbeelding
Profielschets nieuwe burgemeester vastgesteld 4 jun., 15:52
Afbeelding
Stiltewandeling naar het strand 4 jun., 12:37
Afbeelding
Nieuwe terras De Oude Keuken Bakkum feestelijk geopend video 4 jun., 09:09
Afbeelding
Natuurnetwerk Nederland versterkt natuur in Zanderij Noord 3 jun., 15:56
Afbeelding
Metamorfose Camping Bakkum video 3 jun., 10:06
Afbeelding
Beleef de spectaculaire Klim naar Het Grote Raam 2 jun., 15:50