V.l.n.r.: Jan Kaldenbach (bibliotheek Kennemerwaard), wethouder Ron de Haan, Frans Zonneveld (Historische Vereniging Oud-Akersloot)
V.l.n.r.: Jan Kaldenbach (bibliotheek Kennemerwaard), wethouder Ron de Haan, Frans Zonneveld (Historische Vereniging Oud-Akersloot) Foto: aangeleverd

Bibliotheek Kennemerwaard en Vereniging Oud-Akersloot delen ruimte

Algemeen

AKERSLOOT - De een vraagt, de ander levert en de gemeente werkt en betaalt mee. Het resultaat: meer ruimte voor de vrijwilligers van de Historische Vereniging Oud Akersloot (HVOA) en mogelijkheden voor gezamenlijke activiteiten met de bibliotheek van Akersloot. Binnenkort start de verbouwing van de bibliotheek om dit mogelijk te maken. Komend najaar kan de historische vereniging de ruimte in gebruik nemen. De partijen hebben hiervoor op 1 maart een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

De HVOA is een actieve en groeiende vereniging. Daarmee groeit ook de behoefte aan meer werkruimte dan het huidige onderkomen naast de bibliotheek, aan de Rembrandtsingel. Om de beeldbank uit te breiden, voor tentoonstellingen en voor bijeenkomsten bijvoorbeeld. Daarom klopte men bij de gemeente aan.

Meer gezamenlijke activiteiten
De HVOA, gemeente en bibliotheek gingen in gesprek over de mogelijkheden. De bibliotheek toonde zich bereid een deel van haar ruimte te bestemmen voor Oud-Akersloot en voor gezamenlijke activiteiten.

Een en ander leidt tot een afgescheiden ruimte voor Oud- Akersloot die zo nodig ook weer bij de bibliotheek betrokken kan worden, als er een bijeenkomst is bijvoorbeeld. De historische vereniging houdt daarnaast haar ‘oude’ ruimte, maar die gaat meer dienst doen als werkruimte en voor opslag.

De meerwaarde voor HVOA is dus een grotere ruimte die meer mogelijkheden voor activiteiten biedt. De meerwaarde voor de bibliotheek zit hem óók in die activiteiten, waardoor de bibliotheek meer een ontmoetingsplek kan zijn. De twee werken al samen bij inloop- en informatiebijeenkomsten, tentoonstellingen en activiteiten voor scholieren. Dit wil men uitbreiden met bijvoorbeeld filmochtenden, vlogs van jonge Akersloters, tafelgesprekken en stamboomonderzoek. 

Goed nieuws
Wethouder Ron de Haan van Cultuur: “Hier word ik blij van, vooral omdat dit voor álle betrokkenen goed nieuws is. Voor Oud-Akersloot, de bibliotheek en voor alle Akersloters. Dit is precies hoe ik de rol van de gemeente zie bij dergelijke initiatieven. Partijen komen met een goed idee en eigen inbreng, de gemeente steunt met faciliteiten, geld of wat er aan andere hobbels genomen moeten worden. Zo kunnen waardevolle initiatieven werkelijkheid worden. Dit is een aanwinst voor Akersloot.”

De gemeente betaalt dankzij een Rijkssubsidie 35.000 euro mee aan de verbouwing. De stichting TriArcus draagt daarnaast 5.000 euro bij

Afbeelding
Kennismaken met een sport via JouwSportPas 11 minuten geleden
Afbeelding
Samen2 Maatjesvrijwilliger: Verbinden en Ondersteunen 3 uur geleden
Afbeelding
Nomineren Erfgoedvrijwilligersprijs 2023 20 uur geleden
Afbeelding
Muziektuinen Festival goed bezocht video gisteren
Afbeelding
Superweekend bij Castricumse Rugbyclub 21 sep., 09:02
Afbeelding
37e AMAK-loop op 24 september 20 sep., 18:59 1
Afbeelding
Ontmoet event in sporthal de Enterij in Limmen 20 sep., 15:54
Afbeelding
Wereld Alzheimer Dag 20 sep., 12:01
Afbeelding
N203 ook dicht in nacht van 20-21 september 20 sep., 07:59
Afbeelding
Bijeenkomst over fietsverkeersregels in Castricum 19 sep., 19:01
Afbeelding
Schaakvereniging Vredeburg weer van start 19 sep., 15:43
Afbeelding
Kom gezellig buiten spelen! 19 sep., 12:01