Afbeelding
Foto: Pixabay

Jongeren steeds vaker geronseld als geldezel

Algemeen Regio

REGIO - Criminelen ronselen steeds vaker jongeren om illegaal verkregen geld wit te wassen of illegale geldtransacties uit te voeren. De jongeren dienen hierbij als geldezel. Een geldezel sluist via zijn eigen bankrekening geld door van criminelen en krijgt daar een vergoeding voor. De geldezel staat zijn bankpas af, waarna het geld overgemaakt wordt en de echte crimineel gestolen bedragen contant kan opnemen.

Jongeren worden geronseld met een verhaal dat ze op een makkelijke manier geld kunnen verdienen. Vaak gebeurt dit via social media of via rechtstreeks contact op schoolpleinen en hangplekken. Een geldezel ben je in één simpele stap: Je hoeft er alleen je bankrekening of bankpas voor beschikbaar te stellen, zodat de oplichter de criminele geldtransacties kan uitvoeren.

Snel geld verdienen zonder problemen? Het is vaak te goed om waar te zijn!
De vaak jonge geldezels worden gevangen in een web van strafbare feiten zoals witwaspraktijken, oplichting en/of fraude. Hier zijn zij zich niet altijd bewust van. De pakkans voor de geldezels is groot, terwijl de echte criminelen buiten schot blijven. Ook worden de geldezels verantwoordelijk gesteld voor de schade. Geldezels zijn strafbaar en bij een veroordeling kan het verstrekkende gevolgen hebben. Met een strafblad krijg je meestal geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), wat het vinden van een baan weer bemoeilijkt. Omdat veroordeelde geldezels op een zwarte lijst komen te staan, kunnen ze geen bankrekening meer openen of een hypotheek afsluiten.  

In gesprek met je kind
Het is dus belangrijk om als ouder of wettelijke voogd het gesprek met je kind aan te gaan over dit fenomeen. Kinderen dienen te beseffen dat makkelijk geld verdienen niet bestaat. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Geef je kind voorlichting over de gevolgen en houd de bankrekeninggegevens van je kind in de gaten. Stel voor je kind een pinlimiet in, zodat de verleiding er niet is. Is je kind betrokken als geldezel? Stort het geld zo snel mogelijk terug, als dat nog mogelijk is. Informeer de bank en maak melding bij de politie via 0900-8844.  

Meer informatie
Weten welke vormen van fraude er zijn? Ga naar de website veiligbankieren. Wilt u weten wat u kunt doen als criminelen uw kind misbruiken als geldezel? Deze informatie vindt u op de website van slachtofferhulp. Voor jongeren is er de website vraag het de politie (zoek op geldezels).

Bron: Gemeente Castricum.

Afbeelding
Gezocht: Succesvolle buurtinitiatieven voor Appeltjes van Oranje 5 minuten geleden
Afbeelding
Ron Boendermaker weer goed bezig 18 uur geleden
Afbeelding
Ondernemers vaak onbekend met criminele ondermijning en de gevolgen ervan gisteren
Afbeelding
Training voor vrijwilligers: maatje zijn 28 jan, 15:30
Afbeelding
Nationale tuinvogeltelling 28 jan, 08:00
Afbeelding
Naar het concertgebouw met de bus 27 jan, 15:59
Afbeelding
Gratis taxatiedag voor munten, postzegels, goud, zilver, sieraden, kunst en antiek 27 jan, 12:32
Afbeelding
Egmond Wandel Marathon beleeft sfeervolle en frisse 18e editie 27 jan, 09:01
Afbeelding
Homemade Lemonade bij De Oude Keuken 26 jan, 16:02
Afbeelding
Word vrijwilliger bij Muttathara kringloopwinkel 26 jan, 12:33
Afbeelding
Inschrijving 5e editie Oer-IJ Expeditie geopend 26 jan, 08:48
Afbeelding
Kennismaken met een sport via JouwSportPas 25 jan, 16:02