Afbeelding
Foto: Scapeler

Burgeronderzoek naar fijnstof in Castricum

Algemeen Castricum

CASTRICUM – Maandag 25 oktober is in Castricum een experimenteel onderzoek gestart naar de aanwezigheid van fijnstof in de lucht. Verspreid door Castricum zijn op drie locaties bij vrijwilligers sensoren opgehangen die 24 uur per dag de hoeveelheid fijnstof in de lucht meten. Fijnstof kan schadelijke effecten op de gezondheid hebben zoals luchtwegklachten en hart- en vaatziekten. De resultaten van de metingen worden verwerkt en weergegeven in grafieken. De proef gaat drie maanden duren.

Bewustwording
Door middel van pieken in de grafieken wordt fijnstof, vermoedelijk veroorzaakt door houtrook, in de omgeving gesignaleerd en in kaart gebracht. Het gaat om contrasten die niet anders te verklaren zijn dan dat ze door houtrook veroorzaakt worden. Ook de waarneming van de vrijwilligers is hierbij belangrijk, of het buiten naar houtrook ruikt bijvoorbeeld. Vaak heeft een piek die veroorzaakt wordt door houtrook een herkenbare grafieklijn: een sterke stijging (aanzetten kachel) gevolgd door een aflopende lijn wat als soort van ‘glijbaan’ herkenbaar is. Het doel is om inwoners en de politiek bewust te maken van het effect van het stoken van hout.


Foto: Scapeler

Live volgen
Alle grafieken voor fijnstof, alsmede meteogegevens (temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, luchtdruk en buitentemperatuur) en KNMI-data zijn live te volgen via deze website. Resultaten van de sensoren in Castricum en andere plaatsen in Nederland zullen ook regelmatig op Twitter gedeeld worden. Het gaat hierbij om een burgerinitiatief, ook wel ‘citizen science’ genoemd. Scapeler zorgt voor de techniek en ondersteuning.

Bron en foto’s: Scapeler

Afbeelding
Provincialeweg Castricum-Uitgeest afgesloten 10 uur geleden
Afbeelding
Aangepaste openingstijden receptie gemeentehuis 15 uur geleden
Afbeelding
Pont Akersloot tijdelijk uit de vaart, vervangende pont voor fietsers en voetgangers 29 nov., 13:55
Afbeelding
Turnster DOS naar District! 29 nov., 09:07
Afbeelding
Zilveren Schoolkantine Schaal voor Jac. P. Thijsse College 28 nov., 15:04
Afbeelding
Wetenschappelijke archeologische kennis over eerste 1000 jaar van Noord-Holland bijeengebracht in 'Noord-Holland in het eerste millennium' 28 nov., 12:00
Afbeelding
Vrijwilligers: Castricum is blij met jullie 27 nov., 15:16
Afbeelding
Castricumse Rugby Club boekt solide overwinning 27 nov., 11:06
Afbeelding
Ar Keltia in Vredeburg te Limmen 26 nov., 11:35
Afbeelding
Michel Agterberg pakt zwaarbevochten zege 25 nov., 14:42
Afbeelding
Feestelijke opening Kerstdorp van Ron de Boer 25 nov., 09:30
Afbeelding
Gemeente Castricum organiseert cursus 'Politiek Actief' 24 nov., 16:30