Afbeelding
Foto: Scapeler

Burgeronderzoek naar fijnstof in Castricum

Algemeen Castricum

CASTRICUM – Maandag 25 oktober is in Castricum een experimenteel onderzoek gestart naar de aanwezigheid van fijnstof in de lucht. Verspreid door Castricum zijn op drie locaties bij vrijwilligers sensoren opgehangen die 24 uur per dag de hoeveelheid fijnstof in de lucht meten. Fijnstof kan schadelijke effecten op de gezondheid hebben zoals luchtwegklachten en hart- en vaatziekten. De resultaten van de metingen worden verwerkt en weergegeven in grafieken. De proef gaat drie maanden duren.

Bewustwording
Door middel van pieken in de grafieken wordt fijnstof, vermoedelijk veroorzaakt door houtrook, in de omgeving gesignaleerd en in kaart gebracht. Het gaat om contrasten die niet anders te verklaren zijn dan dat ze door houtrook veroorzaakt worden. Ook de waarneming van de vrijwilligers is hierbij belangrijk, of het buiten naar houtrook ruikt bijvoorbeeld. Vaak heeft een piek die veroorzaakt wordt door houtrook een herkenbare grafieklijn: een sterke stijging (aanzetten kachel) gevolgd door een aflopende lijn wat als soort van ‘glijbaan’ herkenbaar is. Het doel is om inwoners en de politiek bewust te maken van het effect van het stoken van hout.


Foto: Scapeler

Live volgen
Alle grafieken voor fijnstof, alsmede meteogegevens (temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, luchtdruk en buitentemperatuur) en KNMI-data zijn live te volgen via deze website. Resultaten van de sensoren in Castricum en andere plaatsen in Nederland zullen ook regelmatig op Twitter gedeeld worden. Het gaat hierbij om een burgerinitiatief, ook wel ‘citizen science’ genoemd. Scapeler zorgt voor de techniek en ondersteuning.

Bron en foto’s: Scapeler

Afbeelding
Kennismaken met een sport via JouwSportPas 1 uur geleden
Afbeelding
Samen2 Maatjesvrijwilliger: Verbinden en Ondersteunen 5 uur geleden
Afbeelding
Nomineren Erfgoedvrijwilligersprijs 2023 22 uur geleden
Afbeelding
Muziektuinen Festival goed bezocht video gisteren
Afbeelding
Superweekend bij Castricumse Rugbyclub 21 sep., 09:02
Afbeelding
37e AMAK-loop op 24 september 20 sep., 18:59 1
Afbeelding
Ontmoet event in sporthal de Enterij in Limmen 20 sep., 15:54
Afbeelding
Wereld Alzheimer Dag 20 sep., 12:01
Afbeelding
N203 ook dicht in nacht van 20-21 september 20 sep., 07:59
Afbeelding
Bijeenkomst over fietsverkeersregels in Castricum 19 sep., 19:01
Afbeelding
Schaakvereniging Vredeburg weer van start 19 sep., 15:43
Afbeelding
Kom gezellig buiten spelen! 19 sep., 12:01