Afbeelding
Foto: Pixabay

Iepziekte

Algemeen Castricum

CASTRICUM - Ieder jaar, aan het einde van het voorjaar als de temperaturen stijgen, worden er iepen ziek door iepziekte. Ook dit jaar hebben we te maken met zieke iepen. Het beperkt zich niet tot specifieke locaties, zieke iepen komen je overal tegen. Helaas tast de ziekte ook oude, monumentale iepen aan. Omdat er niet of nauwelijks echte maatregelen zijn te treffen, verliezen we hiermee mooie oude bomen in onze gemeente.

Bomen kunnen ziek worden en ernstig ziek ook helaas. Iedere boomsoort kent zijn eigen ziekte. Zo heeft de wilg last van de watermerkziekte, kan een kastanjeboom last krijgen van de kastanjebloedingsziekte en hebben we bij de iep dus te maken met de iepziekte.

Wat is iepziekte?
De iep is een oer-Hollandse boom, letterlijk en figuurlijk vergroeid met ons Nederlandse landschap. Je vindt ze in vele soorten en maten door heel Nederland. Helaas worden veel soorten jaarlijks aangetast door de iepziekte. De iepziekte is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door de iepenspintkever die de infectie (schimmel) meeneemt naar de bomen en zo de boom infecteert. Als reactie op de schimmel, die in de sapstroom terechtkomt, sluit de boom de sapstroom af en begint zo langzaam af te sterven. Je kunt de iepziekte herkennen aan de bladeren, deze worden geel en bruin in het voorjaar. De iepziekte is een zeer besmettelijke ziekte en kan ook door onderling contact van de wortels via de grond verspreid worden.

Wat is er aan te doen?
Een zieke iep kan niet meer behandeld worden. De meeste Iepen gaan uiteindelijk dood aan deze schimmelinfectie. Omdat het een zeer besmettelijke ziekte is, worden zieke Iepen zo snel mogelijk verwijderd. Het hout wordt afgevoerd en verwerkt op een manier waardoor de schimmel en iepspintkever niet verder verspreid kan worden. Gelukkig zijn er ook goede ontwikkelingen. De wetenschap en boomkwekers zijn voortdurend op zoek naar soorten iepen die niet aangetast worden door iepziekte.

Nieuwe bomen
Zieke iepen worden door de gemeente zoveel mogelijk vervangen door nieuwe bomen. Dat zal niet altijd op dezelfde locatie kunnen, er wordt dan gezocht naar alternatieven.

Bron: gemeente Castricum

Deze toppers fietsen 800 kilometer in vijf dagen.
Rugby'ers CasRC stappen op fiets om geld in te zamelen voor jeugdprojecten 28 apr, 11:52
V.l.n.r.: Dhr. Ad Hopman, Dhr. Willem Pool, Mevr. Gerda van Buren, Burgemeester Ben Tap, Mevr. Gerda Burgering, Dhr. Cor Enthoven, Dhr. Hein Poel, Mevr. Yvonne Brouwer en Dhr. Peter Min.
Acht Koninklijke Onderscheidingen in Castricum 26 apr, 13:37
Er wordt ook veel gebroed in het gebied, o.a. door de kievit.
Een rondleiding langs unieke natuur van Stichting de Hooge Weide 26 apr, 10:51
Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 23 apr, 13:15
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34