Afbeelding
Foto: www.noord-holland.nl

Kriebels en cappuccino’s met een vleugje historie

Algemeen Castricum

CASTRICUM - Op 17 juni gaat Huis van Hilde weer open. Denny Rozemeijer (24), trots leerling-horecamedewerker in het archeologiemuseum, kan niet wachten.

Sinds april werkt hij samen met zijn begeleider Noëlle Hordijk in het DOK Café in Huis van Hilde. DOK staat voor De Oude Keuken, een sociale onderneming die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ervaring laat opdoen. Rozemeijer liep stage in DOK’s Restaurant in Castricum, rondde daarna zijn horecaopleiding af en is nu – mét contract – terug op het oude nest. 

2 dagen per week werkt hij in het museumcafé. De andere 2 in het restaurant. “Lekker afwisselend”, aldus de horecaman in hart en nieren. “Werken in Huis van Hilde is voor mij bijzonder, omdat ik hou van geschiedenis en musea. Als ik terug in de tijd wil, hoef ik alleen maar even om me heen te kijken!”

Zijn droom is om ooit met een vriend een eigen zaak te openen. “Als gastheer mensen helpen en ze een topervaring bezorgen vind ik het mooiste wat er is”, zegt hij. “Maar ik geniet óók van een berg afwas wegwerken. Of van brownies bakken. Ik heb dat nooit geleerd, maar hier in het museumcafé kan ik dat doen. Leuke uitdagingen zijn dat.”  

DOK-directeur Brigitte van Campen roemt Denny’s gastvrijheid en beleefdheid. Ze is trots dat ze jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt sinds 2009 veilige leer- en werktrajecten kan bieden. Haar theehuisje van toen groeide uit tot een grote gastvrije horecaplek waar mensen het vak kunnen leren om uiteindelijk door te stromen. Van Campen is heel blij dat DOK  haar impact verder kan vergroten door nu ook in Huis van Hilde werkplekken te bieden.

De samenwerking met het archeologiecentrum was er al even. Zo stond DOK’s soep er op de menukaart. Verder was het afgelopen halfjaar vooral wachten tot er op horecagebied meer mocht. “We waren blij dat we in april de to go konden starten”, vertelt Van Campen. “Een goede eerste stap, waarmee we een mooi visitekaartje hopen af te geven. Huis van Hilde is een plek waar veel mensen langskomen als ze gaan wandelen in de duinen. Van donderdag tot en met zondag (10-17 uur) kunnen ze iets te eten of drinken kopen bij ons in het museum.”

Lees ook: DOK Café To Go in Huis van Hilde is open

 Rozemeijer beveelt de cappuccino en de zelfgemaakte appeltaart warm aan. Steeds meer mensen weten DOK voor die lekkernijen te vinden. “We hebben het aardig druk”, zegt hij. “Soms moet ik daar even aan wennen. Als er ineens een rij staat bijvoorbeeld. Ik voel dan een bepaalde druk, waarvan ik in de stress kan schieten. Dan ga ik kortaf reageren. Meestal helpt het als ik even op één plek word neergezet, zoals ‘in de spoel’ om een heleboel afwas weg te werken. Zo kan ik mijn gedachten op nul zetten.”   

Toch verheugt hij zich op meer ‘herrie’ in het horecagedeelte. Rozemeijer volgt het nieuws over de coronaversoepelingen op de voet. “Hopelijk loopt het hier straks storm. De mensen zijn van harte welkom! Weet je, het is gewoon fijn als er veel mensen zijn en er lekker van alles gebeurt om je heen.” 

Hij legt uit dat hij uit die drukste dagen de meeste voldoening haalt. Sinds corona mist hij die achtbaan. “Van die dagen dat je na uren rennen en vliegen eindelijk even kan gaan zitten en bijna meteen in slaap valt. Dat je batterij he-le-maal leeg is. Heerlijk! Waarom? Omdat ik dit zo onwijs leuk vind. Ik ben na zo’n dag wel moe, maar ik heb dan nog steeds niet het gevoel dat mijn werk voelt als werk.”

Bron en foto: Provincie Noord-Holland

Afbeelding
Kennismaken met een sport via JouwSportPas 41 minuten geleden
Afbeelding
Samen2 Maatjesvrijwilliger: Verbinden en Ondersteunen 4 uur geleden
Afbeelding
Nomineren Erfgoedvrijwilligersprijs 2023 21 uur geleden
Afbeelding
Muziektuinen Festival goed bezocht video gisteren
Afbeelding
Superweekend bij Castricumse Rugbyclub 21 sep., 09:02
Afbeelding
37e AMAK-loop op 24 september 20 sep., 18:59 1
Afbeelding
Ontmoet event in sporthal de Enterij in Limmen 20 sep., 15:54
Afbeelding
Wereld Alzheimer Dag 20 sep., 12:01
Afbeelding
N203 ook dicht in nacht van 20-21 september 20 sep., 07:59
Afbeelding
Bijeenkomst over fietsverkeersregels in Castricum 19 sep., 19:01
Afbeelding
Schaakvereniging Vredeburg weer van start 19 sep., 15:43
Afbeelding
Kom gezellig buiten spelen! 19 sep., 12:01