video

De Oude Keuken tussen wal en schip met coronasteun

Algemeen Bakkum

BAKKUM - Restaurant De Oude Keuken heeft het, net als andere horecaondernemingen, moeilijk tijdens de verplichte sluiting door corona. Alleen hebben ze de pech dat ze niet in aanmerking komen voor de extra noodsteun die andere ‘echte’ horeca wel krijgt. “We vallen niet in het juiste hokje”, legt oprichter Brigitte van Campen aan mediapartner NH Nieuws uit. Het Noord-Hollandse Tweede Kamerlid Gijs van Dijk trekt zich het lot van de stichting aan en gaat vragen stellen aan de minister. 

Sinds 2007 exploiteert stichting De Oude Keuken een restaurant op landgoed Duin en Bosch. “Wij zijn een leer-werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, veelal met een psychiatrische achtergrond of een verstandelijke beperking, heel divers. Bij ons leren ze hoe het reilt en zeilt in de horeca, maar bijvoorbeeld ook sociale vaardigheden. De bedoeling is dat ze hierna verder kunnen leren of werken in een echt horecabedrijf. Gewoon meedoen, zoals iedereen dat wil en waar wij als stichting voor opgericht zijn.

Omdat we een sociale onderneming zijn, en niet officieel als horeca bij de Kamer van Koophandel in de boeken staan, lopen we nu zo’n 10.000 euro mis over het afgelopen jaar”, zegt Van Campen. “Een enorm bedrag voor ons, dat wij als stichting niet kunnen missen. We worden wel gesteund door de gemeente, onze huisbaas en onze partners, en kunnen van een heleboel regelingen wél gebruikmaken, alleen de extra’s die de horeca krijgt, die lopen wij mis door dat ene regeltje. Maar 85 procent van onze inkomsten komt uit de horeca.

Het is echt nu de touwtjes aan elkaar knopen en het is heel spannend”, erkent oprichter Brigitte van Campen. “We gaan ervan uit dat we blijven voortbestaan, maar het moet niet heel lang meer duren.” Daarom trok het stichtingsbestuur aan de bel bij de landelijke politiek. “Ze vallen letterlijk tussen wal en schip”, stelt het Texelse PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk tijdens zijn bezoek aan De Oude Keuken. “Dit soort sociale ondernemingen, waarbij het niet om geld draait, moeten we beschermen. Daarom ga ik de minister vragen wat hij voor dit soort bijzondere ondernemingen gaat doen.”