Afbeelding
Foto: Pixabay

FNV wenst dat minima gratis mondkapjes krijgen

Algemeen BUCH

BUCH - Vakbond Lokaal FNV Alkmaar wil dat de gemeenten in de regio gratis mondkapjes beschikbaar stellen aan inwoners met een laag inkomen.

De lokale afdeling van de vakbond doet die oproep in een brandbrief aan de gemeenten BUCH en HAL. Minima zijn extra de dupe van gestegen kosten rond de coronamaatregelen en verdienen een tegemoetkoming in de kosten, schrijft de Lokale werkgroep Sociaal Domein van Lokaal FNV Alkmaar.

Hun leven is in financieel opzicht lastiger geworden door het verlies van werk en inkomen, of door dagelijkse zaken als het moeten laten bezorgen van boodschappen. Daarbovenop komen mogelijk extra zorgkosten. “Door de coronacrisis zijn de afgelopen periode ziekenhuisbehandelingen van honderdduizenden uitgesteld. Deze patiënten gaan daardoor mogelijk extra betalen. Dat komt omdat in sommige gevallen het eigen risico over meerdere jaren wordt aangesproken.”

De vakbond hamert op het treffen van financiële regelingen, bijvoorbeeld met bijzondere bijstand. Maar ook concreter, door de verplicht gestelde mondkapjes te vergoeden. Het dragen van mondkapjes is niet alleen in het belang van de minima zelf, maar voor iedereen om besmetting te voorkomen.

In openbare ruimtes moeten mondkapjes worden gedragen. Een mondkapje kost ongeveer één euro per stuk, rekent de FNV voor. Dat betekent zeker dertig euro per maand per persoon. Mensen op of rond het minimum hebben het financieel al extra zwaar nu en deze extra kostenpost kan daar niet bij.

Een financiële vergoeding zou inwoners met een kleine beurs uit de brand helpen. “Of desnoods alle minima vijf stoffen, wasbare mondkapjes schenken. Dat zou heel veel mensen wat lucht geven.”

In de gemeente Rotterdam is het al geregeld.

Afbeelding
Ga mee op ontdekkingstocht op het strand van Castricum 15 minuten geleden
Judith Hollenberg en Hein Dil vertellen over de lokale geschiedenis tijdens een ommetje vanuit het Museumgemaal 1879 in Akersloot
Oer-IJ ommetje Akersloot 30 apr, 10:00
Deze toppers fietsen 800 kilometer in vijf dagen.
Rugby'ers CasRC stappen op fiets om geld in te zamelen voor jeugdprojecten 28 apr, 11:52
V.l.n.r.: Dhr. Ad Hopman, Dhr. Willem Pool, Mevr. Gerda van Buren, Burgemeester Ben Tap, Mevr. Gerda Burgering, Dhr. Cor Enthoven, Dhr. Hein Poel, Mevr. Yvonne Brouwer en Dhr. Peter Min.
Acht Koninklijke Onderscheidingen in Castricum 26 apr, 13:37
Er wordt ook veel gebroed in het gebied, o.a. door de kievit.
Een rondleiding langs unieke natuur van Stichting de Hooge Weide 26 apr, 10:51
Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 23 apr, 13:15
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47