Afbeelding
Foto: aangeleverd

Deze zomer geldt: elke druppel telt

Algemeen Regio

REGIO - De kans dat we deze zomer opnieuw met lange periodes van warmte en droogte te maken krijgen, is aanwezig. En dat terwijl we allemaal aan huis zijn gebonden vanwege de coronacrisis. Massaal worden er opblaaszwembadjes gekocht en investeren we in onze tuinen. Daarom is de boodschap van PWN nu extra van kracht: wees bewust met water. Elke druppel telt daarbij. Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door, ieder jaar. Want de voorspelling is dat klimaatverandering vaker langdurige droogteperiodes met zich mee gaat brengen. Dat maakt het belang om duurzaam met drinkwater om te gaan alleen maar groter.

De afgelopen twee jaar voerden de drinkwaterbedrijven in ons land actief campagne om bewuster om te gaan met water. Moeten we ons zorgen maken? “In Noord-Holland vormt de hoeveelheid water niet snel een probleem”, zegt droogtecoördinator Paul Wesselius van PWN, het bedrijf dat bijna heel Noord-Holland van schoon drinkwater voorziet. “Onze belangrijkste bron is het IJsselmeer en die bron raakt niet zomaar leeg. Toch is het belangrijk om drinkwater niet te verspillen, want aanhoudende warmte en droogte kunnen ook bij ons voor spanning in de waterlevering zorgen.”

Blik in de toekomst
Behalve dat lange droge periodes vaker gaan voorkomen, neemt de vraag naar drinkwater toe. Onder andere doordat de bevolking groeit en er steeds meer kleine huishoudens zijn. Als de huidige trend doorzet, hebben we in 2050 met z’n allen veel meer drinkwater nodig dan nu. “Met dat scenario in het vooruitzicht kijken we samen met andere partijen alvast uit naar bronnen die in de toekomst ingezet kunnen worden om aan de stijgende vraag te voldoen”, besluit Wesselius.

Per dag gebruikt elke inwoner van Nederland gemiddeld bijna 120 liter drinkwater. Nog geen liter daarvan drinken we op; de rest zit in andere huis-tuin-en-keukentoepassingen. De wc doortrekken kost bijvoorbeeld al snel 8 liter en bij een douchebeurt spoelt zo’n 70 liter weg door het putje. Op warme, droge dagen schiet het gebruik verder omhoog als mensen massaal hun tuin gaan sproeien en zwembaden neerzetten. Dat sproeien kost gemiddeld 6 à 7 liter water per minuut en voor het vullen van een zwembad gebruik je ook ongemerkt heel veel water. Het zijn vooral deze piekverbruiken die belastend kunnen zijn voor de drinkwatersystemen.

Op volle toeren
De afgelopen twee jaar hield het hoge verbruik door het mooie weer lang aan. Het gevolg was dat het drinkwatergebruik ineens hard steeg en veel productielocaties de op volle toeren draaiden om aan die stijgende vraag te voldoen. “Tot nu toe ondervonden we bij PWN gelukkig nog geen acute problemen”, vertelt Wesselius. “Onze productielocaties kunnen veel aan. Maar het is wel net alsof je continu 180 kilometer per uur op de snelweg rijdt. Dan moet je extra alert zijn en als het lang aanhoudt, is het niet erg comfortabel.”

Files in het waternet
Bij een extreem hoge drinkwatervraag, kan de druk in de leidingen afnemen. Dan ontstaan er als het ware files in het netwerk waardoor er extra druk op de waterkelders ontstaat die de buffer vormen voor extra vraag. Vooral tijdens piekuren is dat risico aanwezig: “We roepen onze klanten daarom op om tijdens een warme, droge zomer, vooral tussen 6.00 en 9.00 uur ’s morgens en tussen 18.00 en 23.00 uur ’s avonds, extra bewust om te gaan met water en bijvoorbeeld niet de tuin te sproeien. Ook andere drinkwaterbedrijven voeren campagne. De afgelopen jaren pakte dat goed uit: het watergebruik daalde toen met 15 procent. Daarmee werd de situatie weer genormaliseerd.”

Tips om geen kraanwater te verspillen:

  • Vanwege de coronacrisis wassen we extra vaak onze handen. Zet de kraan uit tijdens het inzepen.
  • Neem een douche in plaats van een bad en douche wat korter.
  • Plaats een regenton in de tuin en vang regenwater op. Dit kunt u tijdens droge dagen gebruiken om de planten water te geven.
  • Geef in de tuin alleen de planten water die het nodig hebben en gebruik hiervoor liefst een gieter.
  • Dek ook kleine zwembadjes ’s avonds af, zodat het water schoon blijft om nog een keer te gebruiken.
  • Was uw auto niet met de hand, maar ga naar de carwash of nog liever: sla de wasbeurt een keertje over

Bron: www.pwn.nl

Afbeelding
Ga mee op ontdekkingstocht op het strand van Castricum 7 uur geleden
Judith Hollenberg en Hein Dil vertellen over de lokale geschiedenis tijdens een ommetje vanuit het Museumgemaal 1879 in Akersloot
Oer-IJ ommetje Akersloot 30 apr, 10:00
Deze toppers fietsen 800 kilometer in vijf dagen.
Rugby'ers CasRC stappen op fiets om geld in te zamelen voor jeugdprojecten 28 apr, 11:52
V.l.n.r.: Dhr. Ad Hopman, Dhr. Willem Pool, Mevr. Gerda van Buren, Burgemeester Ben Tap, Mevr. Gerda Burgering, Dhr. Cor Enthoven, Dhr. Hein Poel, Mevr. Yvonne Brouwer en Dhr. Peter Min.
Acht Koninklijke Onderscheidingen in Castricum 26 apr, 13:37
Er wordt ook veel gebroed in het gebied, o.a. door de kievit.
Een rondleiding langs unieke natuur van Stichting de Hooge Weide 26 apr, 10:51
Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 23 apr, 13:15
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47