Bowling Heiloo.
Bowling Heiloo. Foto: aangeleverd

Bowling- en Partycentrum Heiloo volledig coronaproof

Algemeen Heiloo

HEILOO - In de ruim 43 jaar dat Bowling Heiloo bestaat zijn zij geen dag gesloten geweest. “Correctie, wij zijn op nieuwjaarsdag gesloten,” zo merkt Dick Hommes op, die even opkijkt vanuit de papieren die hij aan het bestuderen is.

De 84-jarige Dick, die samen met zijn vrouw en kinderen het prachtige familiebedrijf van de grond af aan heeft opgebouwd kijkt altijd vooruit: “Zolang je in de toekomst kijkt en plannen hebt blijf je gaan.”

Bowlingmachines uit Vietnam
In 1975 startte Dick het bowlingcentrum in een schuur naast het bollenbedrijf van zijn vader aan de Kennemerstraatweg. Het idee ontstond toen hij een kop koffie dronk bij een bowlingcentrum in Haarlem. Hij vroeg aan de eigenaar wat een bowlingbaan eigenlijk kostte. “Een uurtje bowlen kost tien gulden meneer,” was het antwoord. “Mijn vader bedoelde hoeveel een hele bowlingbaan kostte natuurlijk,” glimlacht dochter Marieke Hommes. Gecharmeerd van het spel besloot Dick bowlingmachines uit Vietnam te halen die daar werden gebruikt door Amerikaanse militairen in hun vrije uurtjes. Inmiddels beslaat Heiloo Bowling- en Partycentrum 3500 vierkante meter.

Sportaccommodatie
In 2020 ontkwam ook de familie Hommes niet aan de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Op zondag 15 maart moesten zij pardoes de tent sluiten. “Waar de horeca op 1 juni weer open mocht moesten wij nog even wachten. Ondanks ons gezellige cafégedeelte en het restaurant blijven wij een sportaccommodatie. Gelukkig mogen wij per woensdag 1 juli onze deuren weer openen,” legt Marieke uit.

Aanpassen en creatief zijn
De familie greep de sluiting aan om de boel eens lekker te verfrissen: de Oostenrijkse zitjes werden vervangen door nieuwe lichtgekleurde banken en stoelen en de muren kregen een lik verf. Maar net zo belangrijk zijn de maatregelen die zij getroffen hebben om volgens de richtlijnen van het RIVM te gaan werken. “Het was even aanpassen en creatief zijn maar bij ons is het veiliger dan in menig andere publieke ruimte. Ouders met kinderen, opa’s en oma’s, iedereen kan hier veilig bowlen en eten,” vertelt Marieke met een zekere trots.

Befaamde bowlingschoenen
Ten eerste werd het afzuigsysteem uitgebreid, dat zorgt voor nog meer frisse lucht. De twaalf banen worden in shifts verhuurd zodat de banen die vrij zijn gedesinfecteerd kunnen worden met een speciale vernevelaar, een bijzonder apparaat dat wel desinfecteert maar waarbij de stoelen niet nat worden. Er zijn looproutes aangebracht en de banen zijn gescheiden door rekken met bowlingballen zodat iedereen afstand houdt. Gasten mogen kiezen of zij met handschoenen bowlen of het hele spel één bal gebruiken, die zij zelf kunnen desinfecteren. De befaamde bowlingschoenen zijn gebleven maar als je daar geen gebruik van wilt maken dan zijn er overschoenen verkrijgbaar. “Die glijden overigens net zo goed als bowlingschoenen, dat hebben we zelf getest,” lacht Marieke.

Tekst: Margreeth Anema

Afbeelding
Leerlingen fleuren het schoolplein op 9 uur geleden
Afbeelding
Gemeente roept inwoners op om samen het kerstdiner te delen 14 uur geleden
Afbeelding
Provincialeweg Castricum-Uitgeest afgesloten 30 nov., 15:02
Afbeelding
Aangepaste openingstijden receptie gemeentehuis 30 nov., 09:46
Afbeelding
Pont Akersloot tijdelijk uit de vaart, vervangende pont voor fietsers en voetgangers 29 nov., 13:55
Afbeelding
Turnster DOS naar District! 29 nov., 09:07
Afbeelding
Zilveren Schoolkantine Schaal voor Jac. P. Thijsse College 28 nov., 15:04
Afbeelding
Wetenschappelijke archeologische kennis over eerste 1000 jaar van Noord-Holland bijeengebracht in 'Noord-Holland in het eerste millennium' 28 nov., 12:00
Afbeelding
Vrijwilligers: Castricum is blij met jullie 27 nov., 15:16
Afbeelding
Castricumse Rugby Club boekt solide overwinning 27 nov., 11:06
Afbeelding
Ar Keltia in Vredeburg te Limmen 26 nov., 11:35
Afbeelding
Michel Agterberg pakt zwaarbevochten zege 25 nov., 14:42