Afbeelding
Foto: Pixabay

Restafval brengen mogelijk bij alle milieustraten BUCH-gemeenten

Algemeen BUCH

BUCH - Vanaf 1 januari 2020 zijn alle inwoners van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo met hun afval welkom bij de milieustraten van de buren. De openingstijden van de milieustraten worden verruimd. Zo is er elke dag – behalve zondag- een milieustraat open in de buurt.

Wijziging openingstijden milieustraten
In het grondstoffenbeleidsplan staat dat afval beter gescheiden moet worden. Afval is grondstof en kan vaak heel goed hergebruikt worden. De gemeenten willen het scheiden van afval zo makkelijk mogelijk maken. Het openstellen van alle milieustraten voor inwoners van de vier gemeenten is daarin een eerste stap. Er is altijd wel een milieustraat in de buurt, die open is. Zo kan meer restafval worden gescheiden, verwerkt en hergebruikt.

Wegbrengen is gratis
Het (grof) restafval zelf brengen is gratis. Afval wat bij een milieustraat afgeleverd wordt kan worden gescheiden, gerecycled en hergebruikt. Als zelf wegbrengen niet mogelijk is, dan kan het aan huis worden opgehaald. Dit kost in Uitgeest, Castricum en Heiloo per keer € 14,00 en kan worden ingepland via de website van de gemeente. In Bergen kan grof vuil aangemeld worden bij HVC op hun website.

Dezelfde regels
De regels voor het brengen van (grof) restafval zijn vanaf 1 januari gelijk in alle vier de gemeenten. Bij elke milieustraat kunnen alle soorten (grof) restafval gebracht worden. Voor sommige goederen geldt een maximum. De medewerkers op de milieustraat zijn hiermee bekend en weten precies welke afvalsoort waar gestort moet worden. Het is handig om het (grof) restafval zoveel mogelijk thuis voor te sorteren. Het wegbrengen verloopt dan sneller. Op de website van elke gemeente staat meer informatie over de soorten en hoeveelheden restafval dat weggebracht kan worden. Zie onder het kopje afval.

30 kilo restafval in 2025
In het nieuwe grondstoffenbeleid staat dat er in 2025 per inwoner 30 kilogram per jaar aan restafval (fijn en grof) over mag blijven. Nu is dat in Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo nog ruim 200 kilogram per inwoner per jaar. Hieruit valt nog veel te winnen. Het (grof) restafval bevat tal van bruikbare materialen. Verbranden is zonde, kost onnodig geld en is vervuilend. Daarom willen de gemeenten afval scheiden makkelijker maken. Het openstellen van de milieustraten voor alle inwoners van de vier gemeenten en de ruimere openingstijden is een eerste stap. De gemeenten verhogen hiermee de service: er is elke dag een milieustraat open in de buurt en iedereen kan naar de dichtstbijzijnde milieustraat, wat rij-afstanden vermindert.

Meer informatie is te vinden op de websites van de gemeenten: www.bergen-nh.nl/afval, www.uitgeest.nl/afval, www.castricum.nl/afval en www.heiloo.nl/afval.

Afbeelding
Kennemer Wonen verduurzaamt wagenpark met acht elektrische auto's 16 uur geleden
Afbeelding
Slootjesdag Bakkum 11 juni 20 uur geleden 1
Afbeelding
Ontving jij het NL-Alert testbericht? 23 uur geleden 2
Afbeelding
Districtsfinales voor DOS 5 jun., 15:55
Afbeelding
Kom je ook naar de reünie op het Bonhoeffercollege? 5 jun., 12:48
Afbeelding
Het politienieuws met o.a. ruzies, ongevallen en insluiping 5 jun., 08:58
Afbeelding
Profielschets nieuwe burgemeester vastgesteld 4 jun., 15:52
Afbeelding
Stiltewandeling naar het strand 4 jun., 12:37
Afbeelding
Nieuwe terras De Oude Keuken Bakkum feestelijk geopend video 4 jun., 09:09
Afbeelding
Natuurnetwerk Nederland versterkt natuur in Zanderij Noord 3 jun., 15:56
Afbeelding
Metamorfose Camping Bakkum video 3 jun., 10:06
Afbeelding
Beleef de spectaculaire Klim naar Het Grote Raam 2 jun., 15:50