Afbeelding
Foto: Monique de Jager

Bijna 20.000 jongeren worden uitgenoding voor vaccinatie meningokokken ACWY

Algemeen Regio

Deze week verstuurt GGD Hollands Noorden, in samenwerking met het RIVM, een uitnodiging voor de gratis vaccinatie tegen meningokokkenziekte ACWY naar jongeren in de regio Noord-Holland-Noord. Het gaat om jongeren die geboren zijn in 2003 en 2005, en om de jongeren welke in maart nog geen gehoor aan hun uitnodiging hebben gegeven. Het gaat in totaal om bijna 20.000 jongeren. 

Waarom deze jongeren vaccineren? 
De keuze om jongeren tussen 14-18 jaar gratis te vaccineren is landelijk bepaald. Dit heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en er onder deze doelgroep veel onderling contact is. Zij hebben daarmee meer kans om de ziekte te krijgen en de bacterie te verspreiden. De verwachting is dat door het vaccineren van deze jongeren dit leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen. 

Wat is meningokokkenziekte? 
Meningokokkenziekte is een ziekte die men krijgt van een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. De meningokokbacterie kan onder andere leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. 

GGD Hollands Noorden voert vaccinatie meningokokken ACWY uit 
GGD Hollands Noorden voert in opdracht van de overheid het 'Rijksvaccinatieprogramma' uit. De vaccinaties zijn er om de jongeren zelf te beschermen, maar ook de volksgezondheid in de regio. Daarom is het belangrijk om samen te zorgen voor een hoge vaccinatiegraad: daarmee kan de verdere verspreiding van de ziekte worden voorkomen, en wordt de gezondheid in de regio op peil gehouden. Voor de jongeren zelf is één prik voldoende om ten minste vijf jaar beschermd te zijn tegen meningokokkenziekte. 

Meer informatie en/of vragen 
Jongeren en hun ouders/verzorgers kunnen voor informatie en vragen terecht op de websites van het RIVM (www.RIVM.nl), GGD Hollands Noorden www.ggdhn.nl/meningokokkenziekte en www.deelditnietmetjevrienden.nl. Jongeren kunnen ook met hun vragen ook terecht op de website www.JouwGGD.nl

Mensen die niet in aanmerking komen voor de vaccinatie meningokokken ACWY, maar wel gevaccineerd willen worden kunnen een afspraak maken met de afdeling reizigersadvisering van de GGD via www.ggdhollandsnoorden.nl/reizen of via de huisarts. Aan deze vaccinatie zijn kosten verbonden.

Lees ook: 
- Terry (15) werd besmet met meningokokken: "Ik ben door het oog van de naald gekropen"
- Oud-Castricumse verloor dochter Noa (18) aan Meningokokken: "Laat je kinderen vaccineren!".

Afbeelding
Kom samen bij Sportcentrum De Bloemen 7 uur geleden
Afbeelding
Transitie-café Castricum over biodiversiteit 10 uur geleden
Afbeelding
Steekpartij en twee aanrijdingen 14 uur geleden
Afbeelding
Dave van Kuilenburg pakt iedereen in 28 mei, 15:53
Afbeelding
Man aangehouden na conflict in Castricum 28 mei, 10:00 1
Afbeelding
Inspreken over de kadernota 2024 27 mei, 15:52
Afbeelding
Hoe leefbaar is jouw buurt? 27 mei, 13:02
Afbeelding
Tijdelijk andere locatie Reddingsbrigade en EHBO-post 27 mei, 09:00
Afbeelding
Banenbeurs georganiseerd voor Oekraïense inwoners 26 mei, 15:57
Afbeelding
Jaren '80 dansavond in clubMariz 26 mei, 09:58
Afbeelding
Een kijkje in de watertoren in Bakkum video 25 mei, 15:52
Afbeelding
Dringend tekort bij Kledingbank Noord Holland Noord 25 mei, 10:00