Terry met Jan Versteegh
Terry met Jan Versteegh Foto: Soenita Anroedh Tewarie

Terry (15) werd besmet met meningokokken: "Ik ben door het oog van de naald gekropen"

Algemeen Castricum

Terry was dol op voetbal. Tot voor kort was hij minstens vier keer per week op het voetbalveld in Castricum te vinden. Maar nu zit hij in een rolstoel. Door een hersenvliesontsteking, veroorzaakt door de meningokokbacterie, zal hij misschien nooit meer kunnen lopen. Maar opgeven doet hij niet. Jan Versteegh is bij Terry thuis geweest om voor het RIVM een video op te nemen voor de voorlichtingscampagne 'deel dit niet met je vrienden', om het belang van vaccinatie tegen de meningokokbacterie te benadrukken. Hij ging met Terry in gesprek.

"De dokters weten het niet; ze durven geen voorspellingen te doen over mijn herstel. Misschien dat ik ooit weer opsta uit deze rolstoel. En weer zonder hulp of rollator kan lopen. Weer staand kan douchen. Of fietsen. Maar nu moet ik het doen met deze wielen. Het is bizar als ik terugdenk aan september vorig jaar, toen ik nog gewoon kon voetballen, rennen, traplopen. Wie had toen gedacht dat ik een paar weken later bij alles hulp nodig zou hebben? Het voelt gewoon nog zo onwerkelijk. Alsof ik ieder moment wakker kan worden uit een boze droom.

Ik heb de meningokok opgelopen tijdens een schoolreisje in Oxford, Engeland. Dat wist ik toen natuurlijk nog niet. Toen ik weer thuis was, kreeg ik koorts. Mijn ouders maakten zich toen nog niet zoveel zorgen; ik was gewoon moe van de schoolreis. Toen ik zieker werd, ben ik naar de huisarts gegaan. Zij dacht dat het een buikgriepje was. Pas toen ik ineens niet meer kon horen, gingen de alarmbellen rinkelen. De ambulancebroeders vertrouwden het niet en zijn direct met me naar een groot ziekenhuis gereden. Dat is waarschijnlijk mijn redding geweest.

Bijna 3 weken heb ik in het ziekenhuis gelegen, waarvan de eerste 6 dagen in coma. Ik weet daar niets meer van. Toen ik wakker werd, kon ik nog steeds niet horen. Ook praten en zien lukte niet goed. En ondertussen wist ik nog stééds niet wat ik mankeerde. Gelukkig wisten de dokters dat wél. Mijn ouders hebben op een briefje geschreven dat ik besmet was geraakt met de meningokokbacterie en lieten me dat zien. Ik schrok enorm, want had op tv gehoord over deze ziekte. Daar kon je aan doodgaan toch? Gelukkig was ik er nét op tijd bij, ik ben door het oog van de naald gekropen.

Na een revalidatie van 4 maanden ben ik blij dat ik thuis ben. Met mijn ouders en zusje, in mijn eigen omgeving, met vrienden in de buurt. Maar hetzelfde als vroeger is het niet. Ik kan bijvoorbeeld niet naar mijn eigen kamer boven; we hebben geen traplift. Ik slaap dus in de woonkamer, achter een gordijn. Gelukkig wordt er nu een kamer voor mij in de tuin gebouwd, zodat ik weer een plek voor mezelf heb. Ik wil gewoon dóór met mijn leven, die bacterie heeft nu genoeg kapot gemaakt."

Over vaccineren tegen meningokokken zegt Terry: "Als één prikje je daarvan kan helpen.. dat je gewoon nog kan lopen, kan plassen, kan horen, waarom niet?"

Bekijk de video met het verhaal van Terry hier.

Lees ook: 
- 19.000 Jongeren uitgenodigd voor vaccinatie meningokokken ACWY
- Oud-Castricumse verloor dochter Noa (18) aan Meningokokken: "Laat je kinderen vaccineren!"
Ophef meningokokkenvaccin "broodje aap verhaal"
- Meningokokkenziekte volop in het nieuws
Leerling in Castricum besmet met meningokokken

Meer informatie: www.deelditnietmetjevrienden.nl/

Bron: RIVM, www.deelditnietmetjevrienden.nl/terry

Afbeelding
Kom samen bij Sportcentrum De Bloemen 8 uur geleden
Afbeelding
Transitie-café Castricum over biodiversiteit 11 uur geleden
Afbeelding
Steekpartij en twee aanrijdingen 15 uur geleden
Afbeelding
Dave van Kuilenburg pakt iedereen in 28 mei, 15:53
Afbeelding
Man aangehouden na conflict in Castricum 28 mei, 10:00 1
Afbeelding
Inspreken over de kadernota 2024 27 mei, 15:52
Afbeelding
Hoe leefbaar is jouw buurt? 27 mei, 13:02
Afbeelding
Tijdelijk andere locatie Reddingsbrigade en EHBO-post 27 mei, 09:00
Afbeelding
Banenbeurs georganiseerd voor Oekraïense inwoners 26 mei, 15:57
Afbeelding
Jaren '80 dansavond in clubMariz 26 mei, 09:58
Afbeelding
Een kijkje in de watertoren in Bakkum video 25 mei, 15:52
Afbeelding
Dringend tekort bij Kledingbank Noord Holland Noord 25 mei, 10:00