Stoken? Doe het schoon en veilig!
Algemeen RegioHet gebruik van open haarden, inzethaarden en houtkachels voor het verwarmen van woningen neemt de laatste jaren toe. Ook het stoken van hout in terraskachels, vuurkorven en dergelijke. Ongeveer 20% van de Nederlandse huishoudens bezit een houtkachel, open haard of een vuurkorf.
Dit is heel gezellig maar helaas veroorzaakt het stoken soms overlast. Vooral in de directe omgeving kan dit tot (ernstige) hinder leiden. U kunt dit voorkomen door goed te stoken.
Goed stoken
Gebruik altijd droog en schoon hout. Bij hout dat niet schoon en droog is, bestaat de kans dat er rook en schadelijke stoffen vrijkomen. Want schone rook bestaat niet. Er kan altijd hinder (rook, geur en roetneerslag) optreden en tot gezondheidsklachten leiden, bij uzelf of bij de omwonenden. Daarbij kunnen de weersomstandigheden, bijvoorbeeld mist of windstil weer, ook een rol spelen.
Beperk de stookduur tot een paar uur per dag en zorg voor een goede verspreiding van de rookgassen. Op deze manier is de overlast minimaal en kunt u genieten van uw houtkachel, open haard of vuurkorf.
(Brand)veiligheid
Hou bij het stoken de brandveiligheid in acht. Zorg dat uw houtkachel of open haard goed ingeregeld is. Controleer bijvoorbeeld of het rookkanaal (nog) goed is aangesloten op de kachel. Tip: plaats een koolmonoxidemelder in de buurt van de kachel of open haard. Bij onvolledige verbranding kan namelijk het levensgevaarlijke koolmonoxide vrijkomen. Kortom. Stook bewust, veilig en denk daarbij ook aan de omgeving.