Hans Huisman in de hoogwerker om de eikenprocessierupsen te bestrijden
Hans Huisman in de hoogwerker om de eikenprocessierupsen te bestrijden Foto: Hans Peter Olivier
foto's

Eikenprocessierups rukt op: nu ook in Castricum

Algemeen Castricum

In Castricum is de gevreesde eikenprocessierups opgedoken. Een medewerker van de Groendienst van Wijkbeheer Castricum ontdekte de rupsen. In 2 eikenbomen aan de Beverwijkerstraatweg zijn 4 nesten gevonden. De bomen staan langs het fietspad richting Heemskerk, tussen de rotonde en Kwekerij Baltus.

Inmiddels heeft de Bomenploeg van Wijkbeheer Castricum op dinsdag 26 juni, met speciale apparatuur, de nesten vakkundig verwijderd, laat Hans Huisman van de Bomenploeg van gemeente Castricum aan Kijk op Castricum weten. Er zijn nog geen meldingen geweest van mensen die overlast hebben ervaren van de rupsen, mogelijk doordat de medewerkers van de gemeente er snel bij waren en de nesten niet groot waren.

De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de rups van een nachtvlinder. Op een groot aantal eikenbomen in vrijwel geheel Nederland kan men in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen. De rupsen verspreiden pas irriterende brandharen na 3 keer vervellen. De rupsen gaan 's nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Jonge rupsen zijn oranjeachtig van kleur, later worden ze grijs. Na 6 à 7 keer vervellen veranderen ze in een onopvallende nachtvlinder. In september zetten de vrouwtjesvlinders hun eitjes af in de toppen van eikenbomen. Eikenprocessierupsen komen ook voor in andere bomen dan alleen eiken, dit is het geval als de eikenboom is kaalgegeten.

Na contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals hevige jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen, met ademhalingsproblemen tot gevolg. De klachten kunnen zo'n 2 weken aanhouden. Ook honden en paarden kunnen klachten krijgen. Iedere rups heeft ongeveer 700.000 brandharen met weerhaakjes, die onder andere met de wind verspreid worden.

Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was kleren op 60 °C. Neem in geval van ernstige klachten contact op met de huisarts. Eikenprocessierupsen dienen door professionals te worden bestreden. Ga in geen geval zelf aan de gang, maar meldt het bij de gemeente. Een nest dat niet wordt weggehaald, leidt het jaar daarna tot een vervijfvoudiging van het aantal rupsen. Op plaatsen waar de rupsen aanwezig waren, kunnen de brandharen nog 6 tot 8 jaar voor overlast zorgen.

Kijk voor meer informatie op: www.rivm.nl.

Bronnen: Hans Huisman van Gemeente Castricum, rivm.nl en NH Nieuws
Foto's: Hans Peter Olivier en Paul Wensveen van de GGD IJsselland
Door: Monique de Jager

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Hans Huisman staat in de hoogwerker de eikenprocessierups te bestrijden.
Afbeelding