Fiona Meiland
Fiona Meiland Foto: Aangeleverd

"Ik ben op het moment bereid alles aan te pakken om haar te vinden" (UPDATE)

Algemeen Castricum

Fiona's moeder, Veronica Handgraaf uit Hillegom, doet een emotionele oproep aan alle bezoekers van het duin: "Help ons Fiona in ieder geval een laatste rustplaats te geven, als we haar niet meer levend terugzien! De onzekerheid is slopend. Ze is nu al meer dan vier weken weg. Ik ben op het moment bereid alles aan te pakken om haar te vinden, ook al is ze vermoedelijk niet meer in leven."

Fiona Meiland (43) uit Emmen wordt sinds dinsdag 19 december vermist. Zij heeft die dag het klooster in Heiloo verlaten waar zij in retraite zou gaan. Ze was daar eerder geweest voor bezinning. Ze zou 29 december weer thuis zijn, maar toen dit niet het geval was, werd er alarm geslagen. Het signaal van haar telefoon is gepeild in de bossen tussen Castricum en Egmond. Een grote zoekactie in dat gebied op 30 december heeft niets opgeleverd. Later is er ook nog met honden gezocht. Ze is mogelijk gezien in Castricum rond de kerstdagen. Iemand had daar een verwaarloosde vrouw zien lopen. In het bos bij Castricum is een wandelstok gevonden, details daarover zijn niet bekend.

De laatste jaren heeft Fiona perioden van depressie gekend waarin ze vaker verdween. Ze ging dan ergens in de natuur zitten. Ze plande dit bewust en wilde niet gevonden worden. Ze at en dronk dan ook niets meer. Ze is een keer enkele weken zoek geweest, ze was toen naar Lourdes gegaan. Haar moeder houdt er ernstig rekening mee dat ze door kou en ontberingen is overleden. "Het is een vreselijke gedachte dat ze daar ergens dood in het duin ligt en wij niet weten waar."  Ze verzoekt dan ook: "Alle bezoekers van het duin heel goed uit te kijken of ze iets zien, dat niet in het duin hoort. Het zal niet vlakbij een pad zijn". Misschien heeft zij een onderkomen gevonden op een van de campings in het gebied, of in een bunker. Een nieuwe zoektocht met honden wordt nog overwogen.

Fiona was in haar betere dagen een wereldreiziger. Nog voor haar 20e ging ze naar Schotland, later naar Canada, Arizona en New Mexico. Ze deed veel humanitair werk, vaak bij indianenstammen. Ze heeft in een vrouwengroep gedanst op pow-wows, schapen en geiten gehoed, schapen geschoren, geholpen bij huizenbouw en haar eigen plaggenhuis gebouwd. De verbondenheid van indianen met de natuur sprak haar erg aan. Ze heeft grote belangstelling voor spiritualiteit. Bijna 15 jaar nadat ze uit Nederland vertrok, werd ze door boeddhistische monniken in de Himalaya gevonden en naar een ziekenhuis gebracht. Ze was ondervoed, uitgedroogd en verward. Is uiteindelijk gerepatrieerd naar Nederland. Ze wilde in de zorg gaan werken en heeft ook vrijwilligerswerk gedaan in de zorg. Ze vond echter geen rust. Na een periode van meerdere verdwijningen kwam ze in Emmen terecht. Daar leek ze aanvankelijk weer op te bloeien. Sinds drie jaar woont ze in zorginstellingen omdat ze het niet meer redde, veel pijn door haar ziekte.

Fiona is 1.55 m, heeft blauwe ogen, haar haren zijn donkerbruin, kort en krullend. Ze heeft een tenger postuur. Ze was waarschijnlijk gekleed in een blauw/witte rok, een blauwe trui en witte gympen. Vermoedelijk had zij een blauwe jas aan, dit in tegenstelling tot het eerdere vermoeden dat ze een witte jas zou dragen. Dit verklaarden de mensen van het klooster die haar het laatst gezien hebben. Ze is slecht ter been door de botziekte melorheostosis en loopt met een stok.

UPDATE: Zaterdag 27 januari is er weer een zoekactie met reddingshonden geweest in het duingebied bij Castricum. Deze heeft niet geleid tot het aantreffen van Fiona.

Heeft u informatie over deze vermissing? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Tips kunt u doorgeven via het  tipformulier (eventueel anoniem) http://http://zoekjemee.nl/tipformulier/ of telefonisch: 085-0606225.

Zie ook: http://castricum.uitkijkpost.nl/nieuws/algemeen/26862/fiona-meiland-43-vermist-urgent-

Bronnen: Veronica Handgraaf en Zoekjemee.nl

Tekst: Monique de Jager

Afbeelding
De veerpont heeft van december 2023 tot en met februari 2024 niet gevaren.
Tegemoetkoming voor abonnementhouders veerpont Akersloot 2 uur geleden
De gemeente is trots op de Blauwe Vlag.
Gemeente Castricum ontvangt opnieuw Blauwe Vlag voor schoon en veilig strand 17 mei, 10:12
Rugby!
Sportplezier in de meivakantie 13 mei, 12:19
Afbeelding
Muttathara bezoekt goede-doelen projecten in India 10 mei, 09:34
Afbeelding
Ommetje Oosterbuurt met Oer-IJ gids 8 mei, 14:43
Ontdek wat er zoal op het strand te vinden is.
Ga mee op ontdekkingstocht op het strand van Castricum 8 mei, 14:28
Afbeelding
Inwoners kernen Bakkum en Castricum om input gevraagd voor nieuw Integraal Verkeersplan 8 mei, 12:27
Moederdag en het voorjaar kan beginnen bij Kwekerij Cristian Schilder. Foto: aangeleverd
Christian Schilder in Limmen: een bloeiend begin voor Moederdagcadeaus 7 mei, 14:04
Gemaal 1879.
Gemaal 1879 werkt komende zondag 7 mei, 12:00
Afbeelding
Gratis zwemactiviteiten voor kinderen 7 mei, 10:59
Afbeelding
Eerbetoon lokale verzetsstrijders op straatnaamborden 6 mei, 10:38
De Schuilkerk, Beeldbank Oud-Castricum nr. 300688
Ommetje Oosterbuurt met Oer-IJ gids 5 mei, 10:00