Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Waterbeheer over naar hoogheemraadschap

Algemeen Castricum

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier doet voortaan het groot onderhoud van het water binnen de bebouwde kom van de gemeente Castricum. Wethouder Rob Schijf van en hoogheemraad Rob Veenman tekenden donderdag 7 december voor de officiële overdracht.

De gemeente telt vele sloten en vaarten. Tot dusver deed de gemeente in een deel daarvan werkzaamheden als maaien van waterplanten, verwijderen van vuil en het baggeren van water. Het hoogheemraadschap had de grootste wateren al in onderhoud en doet dat voortaan ook voor de andere wateren van de gemeente.  Wethouder Schijf: "Door de overdracht bespaart de gemeente op de onderhoudskosten." "Een ander voordeel is dat met de overdracht een eind komt aan de versnippering van het onderhoud", aldus hoogheemraad Veenman. 

In de praktijk brengt de overdracht geen grote veranderingen met zich mee. Wel kan bijvoorbeeld het aantal maaibeurten van riet veranderen. Wie aan het water woont en specifieke problemen of wensen heeft rond het onderhoud, kan terecht bij het hoogheemraadschap. De gemeente blijft wel het dagelijks onderhoud doen zoals het verwijderen van zwerfvuil en kadavers. Ook het onderhoud van de oevers blijft een taak van de gemeente. Met deze afspraken is er een duidelijke en efficiënte rolverdeling. Gemeente en hoogheemraadschap stemmen met elkaar de werkzaamheden af. De plannen zijn eerder gepresenteerd aan de Castricumse inwoners bij een inloopbijeenkomst. Het college van burgemeester en wethouders nam daarna het besluit tot de overdracht.

In het stedelijk gebied van Castricum ligt in totaal ruim 32 km water. Met de overdracht is zo'n 15 km gemoeid. Een klein deel blijft in beheer bij de gemeente, zoals sloten bij sportvelden en begraafplaatsen. 

Op de websites van het hoogheemraadschap, http://www.hhnk.nl/werkindebuurt,en gemeente Castricum, http://www.castricum.nl/waterbeheer, is te zien wat er verandert.

Bron en foto: Gemeente Castricum

 
 

Judith Hollenberg en Hein Dil vertellen over de lokale geschiedenis tijdens een ommetje vanuit het Museumgemaal 1879 in Akersloot
Oer-IJ ommetje Akersloot 30 apr, 10:00
Deze toppers fietsen 800 kilometer in vijf dagen.
Rugby'ers CasRC stappen op fiets om geld in te zamelen voor jeugdprojecten 28 apr, 11:52
V.l.n.r.: Dhr. Ad Hopman, Dhr. Willem Pool, Mevr. Gerda van Buren, Burgemeester Ben Tap, Mevr. Gerda Burgering, Dhr. Cor Enthoven, Dhr. Hein Poel, Mevr. Yvonne Brouwer en Dhr. Peter Min.
Acht Koninklijke Onderscheidingen in Castricum 26 apr, 13:37
Er wordt ook veel gebroed in het gebied, o.a. door de kievit.
Een rondleiding langs unieke natuur van Stichting de Hooge Weide 26 apr, 10:51
Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 23 apr, 13:15
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36